Article_Top_970x250

Izrael napao "iranske i sirijske terorističke ciljeve", ima mrtvih

"napadi širokih razmjera"

Izrael napao "iranske i sirijske terorističke ciljeve", ima mrtvih

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters/Profimedia/Xinhua/Alamy

Izrael je rekao da je izveo "napade širokih razmjera" na "iranske i sirijske terorističke ciljeve" u srijedu rano ujutro, nakon što su odjeknule eksplozije oko sirijskoga glavnoga grada Damaska, a Rusija je upozorila da će izraelski napadi dovesti do "eskalacije napetosti".

Mete napada bili su ciljevi iranskih postrojba Kuds, snage iranske Islamske revolucionarne garde i sirijska vojska, napisala je u tvitu izraelska vojska. Također su rekli i da nisu gađali položaje ruske vosjke, koje štiti moćni raketni sustav S-300, piše Jutarnji list.

Izrael je uzvratio na rakete za koje je rekao da su ih iranske snage u Siriji ispalile u njihovu smjeru prošle noći.

"Sirijski režim smatramo odgovornim za akcije koje su se dogodile na sirijskome teritoriju i upozoravamo ih da ne dopuštaju daljnje akcije protiv Izraela", tvitala je izraelska vojska.

"Nastavit ćemo čvrsto djelovati kako dugo bude potrebno protiv iranskih snaga u Siriji", dodaje se.

Sirijski protuzračni sustav obrane presreo je "intenzivne izraelske napade" te uništio većinu raketa korištenih u napadu, objavili su sirijski državni mediji.

Od šrapnela izraelske rakete koja je pogodila kuću u gradu Sasi jugozapadno od Damaska poginula su dva civila, objavila je sirijska službena novinska agencija SANA.

U tom području ranjeno je još ljudi, dodaje agencija bez detalja.

Rusija je osudila izraelske raketne napade na sirijski teritorij priopćivši da oni predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

"Napadi na teritorij suverene države u potpunosti krše međunarodno pravo", rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Mihail Bogdanov, a prenosi Interfax.

Izraelski napadi "dovest će do eskalacije napetosti", kazao je Bogdanov.

Dnevnik.ba