Article_Top_970x250

Je li u Mostaru na djelu sindrom Pokvić?

POLICIJA MORA OTKRITI POČINITELJE

Je li u Mostaru na djelu sindrom Pokvić?

velj 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Anadolija

Nekako svake godine u vrijeme kada samoproglašeni antifašisti posjećuju Partizansko groblje u Mostaru, na tom se spomeniku, pojave uvredljivi grafiti. Sarajevski mediji tako su, i ove godine, uoči dolaska članova antifašističkih udruga prikazali ispisane uvredljive grafite na ulazu u spomenički kompleks, piše Hrvatski Medijski Servis.

-Ni ovaj februar, kao i svih posljednjih godina nije protekao bez problema na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Na spomeniku države Bosne i Hercegovine jutros su osvanuli novi grafiti i fašistička obilježja u vidu kukastog križa. Počinitelji su i ovog puta nepoznati.Poruka je to antifašistima koji će danas na ovom mjestu obilježiti još jednu godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma. Na zidovima Partizanskog groblja od jutros piše: “Gazi balije”, “Ustaše Mostar”, “Smrt komunizmu” i “Tito vampir”, objavila je Fena, a prenijeli ostali sarajevski mediji, piše HMS.

I tako sveke godine, već deset godina. teško se oteti dojmu kako su grafiti na “Partizanskom groblju” uobičajni i neizostavni dio unaprijed napisanog scenarija i pripremeljene scenografije obilježavanja “dana oslobođenja Mostara od fašizma”. Partizansko groblje nalazi se u zapadnom većinskom hrvatskom dijelu Mostara, pa se grafiti idealno uklapaju u mantru o “povampirenom fašizmu” koji stanuje među Hrvatima, a protiv kojeg se bore antifašisti- iz istočnog dijela grada potpomognuti “drugovima i drugaricama” iz cijele bivše propale Jugoslavije.

Oni su i danas na partizansko groblje stigli sa simbola totalitarnom i zločinačkog režima; jugoslovenskog zastavom sa zvijezdom petokrakom i slikom Josipa Broza Tita, kojeg je njemačkim Bild proglasio jednim od 10 svjetskih masovnih zločinaca, smatrajući ga odgovornim za smrt milijun ljudi. Treba li napominjati da je Titov režim, uz tisuće nedužnih , pobio 160 katoličkih svećanika, od čega samo u Hercegovini 66 franjevaca, o čemu lažni antifašisti ni da zucnu. Ili to, po njima nije fašizam.

Foto: Federalna.ba

Da bi tzv. antifašisti oparavdali svoje postojanje i djelovanje moraju postojati fašisti i fašizam. Ako fašista i fašizma nema treba ga izmisliti. A to je najjednostavnije napraviti ispisivanjem grafita kakvi su se i danas, kao i svake godine, tradicionalno, pojavlju na Partizanskom groblju.

Na sličan način su se prošle godine pojavili fašistički i šovinistički grafiti u Uskoplju, koji su trebali stigmatizirati uskopaljske Hrvate kao fašiste.

Nedugo nakon što je BHRT izvijestio javnost o grafitima “Uskoplje, Balije” i “Nož, žica, Srebrenica” ispisanim na automobilima dvojice uskopaljskih Bošnjaka, otkrilo se kako su grafite na vlastiti automobil ispisao Adis Pokvić, da bi ocrnio susjede Hrvate, a o “nemilom incidentu” izvjestila je njegova sestra, novinarka BHRT-a.

Pokvić je došao čak iz Austrije da bi napakostio susjedima. Na sreću njegovo zlodjelo je otkriveno i on bi zbog toga treba odgovarati. Prijeti mu kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Oni koji ispisuju grafite po Partizanskom groblju već 10 godina vode se kao nepoznati vandali. Nije li vrijeme da policija poduzme sve što je u njezinoj mogućnosti da otkrije njihov identitet, uhiti ih, a pravosuđe procesuira. Dok se to ne učini aktivnost ispisaivanja uvredljivih grafita i dalje će se smišljeno koristiti sarajevska propaganda za stigmatizaciju Hrvata kao fašista, prenosi HMS.

Dnevnik.ba