Article_Top_970x250

Još stotinjak radnika Aluminija ostalo bez posla

tužna sudbina nekadašnjeg giganta

Još stotinjak radnika Aluminija ostalo bez posla

stu 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je predstavnike vlasti u BiH, političke dužnosnike, te vodeće dužnosnike Republike Hrvatske da poduzmu korake za spas ove tvornice.

Sindikat navodi kako se u BiH ništa konkretno ne radi na ponovnom početku rada Aluminija puna četiri mjeseca nakon gašenja njegovih pogona, a mnogo toga je obećano. Aluminiju je zbog dugova od preko 400 milijuna KM isključena je struja 10. srpnja ove godine. Kompanija je u idućim mjesecima izgubila preko 500 radnika.

Stotinjak radnika u krugu mostarskog Aluminija. S jučerašnjim danom, njihov posao je završen. Za nastavak rada, potrebne su investicije.

Od 900 radnika, 380 ih je ostalo zaposleno nakon gašenja kombinata 10 srpnja. Naplatili su umanjene naknade, pripremajući tvornicu za potencijalnog investitora, dok su članovi Nadzornog odbora, dobili pune nadoknade, a da pritom ništa nisu uradili. Zakazali su, tvrde, svi, od vlasnika, preko vladajućih struktura, do istražnih tijela.

U sindikatu nisu imali informacije o sastanku rukovodstva kombinata s predsjednikom HDZ-a. Informaciju je potvrdio sam Čović kazavši kako interesa investitora ima, ali da konkretne odgovore očekuje idućeg tjedna.

Podsjetimo da je Vlada Federacije BiH, koja je suvlasnik 44 posto udjela, iskazala nedavno uvjetnu spremnost za nastavak pregovora s izraelsko-kineskom grupacijom, na čiju je ponudu iznijela više prigovora; od mirovanja duga, fiksne cijene električne energije od 40 eura do 10 godina, do oslobađanju od svih troškova u vezi s Elektroprijenosom i garancijama za rad termoelektrane.

Odgovor na prigovore još nije stigao. U međuvremenu sve se češće spominje i stečaj kao jedan od opcija, što bi smatraju radnici, sudbinu Aluminija zapečatilo, piše N1.

Dnevnik.ba