Article_Top_970x250

Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Envera Zornića

održana hitna sjednica

Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Envera Zornića

ruj 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Enver Zornić desno (FOTO: SDP BiH)

Kadrovska komisija SDP-a BiH Sarajevo održala je večeras hitnu sjednicu povodom dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za kazneno djelo ubojstva skupine građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Na sjednicu je pozvan i Enver Zornić ali se nije odazvao pozivu, priopćeno je iz SDP-a.

Na osnovi uvida u dokumente koji su se pojavili u medijima i medijske reakcije Envera Zornića, Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke:

1. Predstavnicima SDP BiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića s pozicije direktora KJKP "Toplane".

2. Kadrovska komisija traži hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva.

3. Predsjednik i članovi Kadrovske komisije SDP Sarajevo nisu raspolagali predmetnim informacijama, niti su imali uvid u vojnu arhivu, ali zbog težine počinjenog djela smatraju se odgovornim za učinjeni propust i stoga podnose kolektivnu neopozivu ostavku.

U periodu predlaganja kandidata za različite pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Kadrovska komisija vršila je intervjue i provjere svih kandidata SDP BiH u Sarajevu, ali u tom procesu niti jedna od navedenih informacija nije bila raspoloživa.

"Odluke su donošene na osnovu podataka iz životopisa i aktiviteta kandidata u proteklom periodu. Ipak, iako informacije nisu bile dostupne, kadrovska komisija se smatra odgovornom te stoga upućuje najiskrenije izvinjenje članovima obitelji žrtava, članovima SDP-a i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz SDP-a.

Smjena će biti pokrenuta odmah sutra na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na inicijativu ministara iz SDP BiH.

Dnevnik.ba