Article_Top_970x250

Kako je Rimac sređivala ispite: 'Brat od Gabi polaže, pripazi...'

USKOK IMA PORUKE

Kako je Rimac sređivala ispite: 'Brat od Gabi polaže, pripazi...'

kol 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Osim za ljude povezane s ministrima, Rimac je navodno posredovala i da se pomogne čovjeku za kojeg se založio šef policijske akademije. No, nije išlo glatko. 'Jedva sam iz njega izvukla dvi suvisle', kaže joj ispitivačica.

USKOK je iz poruka pronađenih u mobitelu Josipe Rimac utvrdio kako je pomagala srediti prijateljima i stranačkim kolegama prolazak na stručnom ispitu, javlja Telegram.

Kad joj je, kako proizlazi iz njezinih poruka , bivša ministrica Gabrijela Žalac javila da joj brat polaže državni stručni ispit, Rimac je tu  informaciju proslijedila Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je također proširena istraga.

“Brat od Gabi polaže”, rekla joj je dodajući da on radi u Gradu Zagrebu i da “malo pripaze”, navodi se među dokazima. Brat Gabrijele Žalac, koji inače radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu 25. svibnja 2019. doista je položio državni stručni ispit.

Nekoliko mjeseci kasnije, Rimac je kontaktirao i poznati zlatar Paško Dodić. Snimljeno je kako ju je nazvao i rekao joj da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit, prenose 24sata.hr.

“Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi”, objašnjava joj Dodić. Ona nakon toga navodno govori Tereziji Marić da na tog kandidata “pripazi”.

Kad joj je Dodić, prema podacima iz mjera tajnog nadzora, povratno javio da je njegov poznanik prošao, Rimac mu uzvraća: “Družeeee, pa držimo se riči”. 

Dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji su također pod istragom, navodno su urgirali za jednog ministrovog vozača, te jednu stručnu savjetnicu. Oni su na državni stručni ispit izlazili u ljeto prošle godine.

“Jesi li što poduzela u vezi onog vozača. Aj molim te. Dobar vozač al za struč. treba pomoć”, napisao je, prema USKOK-ovim informacijama, Vukić Josipi Rimac. Ona je nakon toga proslijedila poruku Tereziji Marić: “Vozač ministra Medveda, molim te”. Ovaj vozač ispit je položio 7. rujna 2019. godine.

Rimac je, kako javlja Telegram, posredovala u još čitavom nizu situacija, a posljednji put bilo je dan prije uhićenja kada ju je prema podacima USKOK-a nazvao ravnatelj policijske akademije Dubravko Novak.

Objasnio joj je da sin njegovog šefa osiguranja polaže državni stručni ispit, pa traži da ga ne “izmasakriraju”.

Kasnije, istog dana, Terezija Marić je snimljena kako javlja Josipi Rimac da je pustila Novakovog kandidata iako je “jedva izvukla dvi suvisle”. Nakon što je mladić prošao Josipa Rimac, prema podacima USKOK-a, javlja Novaku da je dobro što je zvao za “onoga” jer da “njemu stvarno treba asistent”, piše Telegram.

Dnevnik.ba