Article_Top_970x250

Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekidanja izbora u Stocu

presuda

Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekidanja izbora u Stocu

sij 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Općinski sud u Čapljini izrekao je danas prvostupanjsku presudu Salmiru Kaplanu i drugima zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016.

Kaplanu je izrečena kazna zatvora od dvije godine, Demiru Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ahmetu Ljuboviću od deset mjeseci.

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne i to Kaplanu 1.500 KM, koliko i Mahmutćehajiću, a Ljuboviću 1.000 KM. Na izrečene kazne bit će uložena i žalba.

Na glavnom pretresu predmeta 17. prosinca 2019. godine na Općinskom sudu u Čapljini je kazano kako su oni nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces i uzimali pravdu u svoje ruke, te je za njih tražena zatvorska kazna.

Neredi u Stocu su se dogodili u listopadu 2016., kada je, kako se navodi spomenuta trojka prekinula izborni proces revoltirana navodnim izbornim manipulacijama.

On su tada, kako se dalje navodi pokupili i pobacala izborne kutije, te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića. Salmiru Kaplanu, koji je u to vrijeme bio kandidat za načelnika na ponovljenim izborima nije bila dozvoljena kandidatura.

Mahmutćehajić je ranije za Klix.ba kazao kako je ogorčen sa svim te da ne očekuje da će biti zadovoljni pravno, ni pravda u ovome slučaju.

Dnevnik.ba