Article_Top_970x250

Kćerka Radovana Karadžića predložila novo ime za Sarajevo: "Zašto se ne bi zvalo..."

Sonja Karadžić-Jovičević

Kćerka Radovana Karadžića predložila novo ime za Sarajevo: "Zašto se ne bi zvalo..."

velj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: oslobodjenje.ba

Razmatranjem Prijedloga zakona o Gradu Istočno Sarajevo, po hitnom postupku, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine entiteta RS.

Ovaj zakon predložio je Klub zatupnika SNSD-a, a predviđa da gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju građani na općim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu s izbornim propisima.

Podsjećaju da se u svim lokalnim zajednicama RS-a gradonačelnik, odnosno načelnik općine bira neposredno, dok se jedino u gradu Istočno Sarajevo izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja vijećnika Skupštine grada, u skladu s izbornim zakonima RS-a i BiH. Istočno Sarajevo je jedini grad u RS-u koji u svom sastavu ima više općina, a njegovo funkcioniranje određeno je zakonskim odredbama usvojenim još 1993. godine, posljednji put mijenjanim 2005. godine.

Kako se navodi, apsurdna činjenica je da se u osnovnom tekstu zakona navode lokalne zajednice koje su danas teritorijalno izvan tog bh. entiteta. Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je još 15 točaka, među kojima i prijedlozi izmjena Izbornog zakona RS-a, na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a, te zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoceste i plinovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, također po hitnom postupku te između ostalog, zakoni o inspekcijama i štrajku. Tijekom rasprave mogli su se čuti oprečni stavovi o ovom pitanju.

U raspravi je sudjelovala i potpredsjednica NSRS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

“Ponovo izražavam žaljenje što ne postoji kategorija ‘pravi navod’. Ne želim nikoga podržavati ili kuditi za ono što su rekle kolege između moja dva obraćanja. Hoću vam prenijeti prijedlog iz jedne prelijepe poruke koju sam dobila, a to je, kad već mijenjamo neke stvari, oko grada srpsko (istočno) Sarajevo. ´Hajjde da probamo i da razmislimo o tome da mu primijenimo ime. Recimo, u smislu ovog prijedloga, zašto se ne bi zvalo Sarajevo Republike Srpske. Pa neće biti ni istočno Sarajevo, većinom smješteno na jugu i na sjeveroistoku, evo neće biti ni srpsko pa da nekome smeta, da razmislimo ili da mi donesemo prijedlog koji ćete vi vjerojatno odbaciti, nek’ se zove Sarajevo Republike Srpske”, kazala je Karadžić-Jovičević – prenio je N1.

Dnevnik.ba