Article_Top_970x250

Kirurg iz Banje Luke pozitivan na koronavirus

pandemija

Kirurg iz Banje Luke pozitivan na koronavirus

ožu 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Taj zdravstveni radnik je, kaže ministar, jedan dan radio u Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka.

Kirurg iz Banje Luke pozitivan je na koronavirus, ali infekcija nije nastala u zdravstvenoj ustanovi – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Taj zdravstveni radnik je, kaže, jedan dan radio u Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka. - Provode se sve procedure koje smo radili s osobom koju smo evidentirali u Kliničkom centru da je bila pozitivna na koronavirus – rekao je Šeranić.

Trenutno se na odjelu Klinike za infektivne bolesti UKC Banja Luka nalazi 11 osoba, od kojih je devet sa srednje teškom do teškom kliničkom slikom, dok je jedna osoba sa težom kliničkom slikom i jedna priključena na respirator.

Šeranić je rekao kako se prati njihovo zdravstveno stanje. Potvrdio je da je od jučer karantenu u Gradišci prošlo 46 osoba, od koji je 45 bilo dobrog zdravstvenog stanja i danas će biti upućeni svojim lokalnom zajednicama, u karatenu ili u kućnu izolaciju.

- Jedna osoba je upućena u bolnicu u Gradišku, s obzirom da dolazi iz Italije i žalila se na simptome bolesti - rekao je Šeranić.

Dodao je kako je naredni korak stavljanje u potpunu funkciju karantena u Brodu i Šamcu. U tom bh.entitetu registrirano je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj povećao na 103 – potvrdio je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, prenosi FENA.

Dnevnik.ba