Article_Top_970x250

Komšić i Džaferović u Kabulu održali sastanak s predsjednikom Afganistana

primljeni uz najveće počasti

Komšić i Džaferović u Kabulu održali sastanak s predsjednikom Afganistana

pro 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugi bošnjački član Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Predsjedavajući i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Komšić i član Predsjedništva BiH Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palači u Kabulu uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informirali ga o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji "Odlučna podrška" i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Predsjednik Afganistana upoznao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa aktualnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka s predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se s generalom Gilesom Hillom, zamjenikom zapovjednikom misiје "Оdlučnа podrška". Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije "Odlučna podrška" za 2020. godinu. General Hill јe zahvalio za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u misiji "Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s ambasadorom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba