Article_Top_970x250

Komšić: Nema toga u političkom Sarajevu tko će pristati na zahtjeve Hrvata

reakcija

Komšić: Nema toga u političkom Sarajevu tko će pristati na zahtjeve Hrvata

ruj 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutarnjim temama BiH, što Hrvatska ima s izmjenama Izbornog zakona u BiH, kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je za "FTV" posjetu Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Zagrebu i najavljeni razgovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, prenose Nezavisne novine.

Komšić je poručio da Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom i da mu treba reći "da odbije od BiH jer je njegovo miješanje krajnje neumjesno".

- Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutarnjim temama BiH, što Hrvatska ima s izmjenama Izbornog zakona u BiH? Ovakvo pozivanje dužnosnika kao predstavnika naroda po meni je potpuno pogrešno, ja nikad ne bih pristao sudjelovati u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili - kazao je Komšić.

Istakno je da uoči posjete razgovarao s Izetbegovićem, kojem je rekao da se u odnosima dvije države mora paziti kako se razgovara i savjetovao mu da u Zagreb ide kao šef SDA, a ne predstavnik jednog naroda.

- Mislim da nije dobro legitimizirati ovakvu vrstu komunikacije, jer oni nas očito strateški promatraju kao teritoriju, a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske zavisnosti o onome što Zagreb hoće. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, niti je BiH staja da se neko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovjek priča u ime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod? Pitajte druge stranke iz Republike Srpske ima li on ima legitimitet - rekao je Komšić.

Smatra da je susret u Zagrebu iščašena paradigma na koju se nažalost pristaje, te da vlasti u BiH Beogradu i Zagrebu konstantno daju za pravo da se postavljaju kao tutori.

- Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom, miješanje je krajnje neumjesno. Zagrebu je najbolje reći da odbije malo od BiH i priče o Izbornom zakonu jer se ni mi njima ne miješamo u izborne zakone. Mi sebi ne dajemo pravo da, recimo, pričamo o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Trebaju biti svjesni da nema toga u političkom Sarajevu tko će pristati na ono što oni traže - poručio je Komšić.

Dnevnik.ba