Article_Top_970x250

Liječnici će odlučivati tko ne mora koristiti sigurnosni pojas u vozilu

izmjene zakona

Liječnici će odlučivati tko ne mora koristiti sigurnosni pojas u vozilu

ruj 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Pixabay

Sigurnosni pojas u vozilima u Bosni i Hercegovini uskoro neće morati koristiti vozači ili putnici koji imaju nalaz liječnik kojim ih se oslobađa vezivanja pojasa zbog određenih fizičkih ozljeda ili poteškoća.

U tijeku su izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, prema kojima se dodaje stavka o određenim iznimkama kad je riječ o obveznom korištenju sigurnosnog pojasa.

"Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze tim vozilom dužni su koristiti sigurnosne pojaseve dok se vozilo kreće u prometu na javnoj cesti", glasi dosadašnji član 34. kojem će se dodati sljedeća stavka:

"Izuzetno od stava (1) ovog člana, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas", navodi se.

Pod zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, ozljede ili stanja kod kojih bi korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe.

Da bi se liječnici mogli odrediti pri izdavanju uvjerenja o oslobađanju korištenja pojasa, potrebno je prethodno utvrditi pravilnik, a koji će donositi entitetska ministarstva zdravstva.

Ove izmjene su donesene nakon niza žalbi osoba kojima je sigurnosni pojas iz opravdanih zdravstvenih razloga predstavljao poteškoće pri putovanjima, a koje moraju vezati prema trenutnom zakonu.

Dnevnik.ba