Article_Top_970x250

Liječnici sumnjaju u službene brojke zaraženih u Turskoj, Erdoganov saveznik ih optužio za izdaju

službeno preko 300.000

Liječnici sumnjaju u službene brojke zaraženih u Turskoj, Erdoganov saveznik ih optužio za izdaju

ruj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Ukupan broj slučajeva zaraze novim koronavirusom u Turskoj je u subotu prešao 300.000, objavilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dok vlasti pokušavaju obuzdati novo ubrzano širenje zaraze, a liječnici dovode u pitanje službene brojeve zaraženih i umrlih.

Tursko ministarstvo je objavilo da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1538 novih slučajeva zaraze te ih je ukupno od početka širenja covida-19 301.348. Broj umrlih od te bolesti se povećao za 68, na 7445, prenosi Index.

Predsjednik Tayyip Erdogan u petak je rekao da vlada treba pojačati epidemiološke mjere kako bi se obuzdao rast broja novih slučajeva zaraze.

Novi znatan rast broja zaraženih u Turskoj je izazvao napetosti između liječnika koji kažu da se u službenim podacima umanjuju razmjeri širenja bolesti i političara koji optužuju udruge djelatnika u zdravstvu da potkopavaju napore na suzbijanju epidemije.  

Sada se dnevno prijavljuje oko 1600 novozaraženih i 60 umrlih, što je znatno manje nego na vrhuncu epidemije u travnju, no te brojke postojano rastu te je sada prosječan dnevni broj umrlih tri puta veći nego u razdoblju od lipnja do kolovoza.   

Liječnici u Turskoj su ovoga tjedna nosili crne vrpce u znak sjećanja na umrle kolege, a prosvjed je uključivao i kampanju na društvenim mrežama s porukom vladi: "Vi ne znate upravljati krizom: mi smo iscrpljeni." 

Mnogi liječnici dovode u pitanje službene brojeve zaraženih i umrlih od covida-19 tvrdeći da, iako nemaju svoje neovisne podatke za cijelu državu, razmjeri koje vide na lokalnim razinama nisu u skladu sa širom slikom koju iznosi vlada.

Kampanja liječnika izazvala je oštru reakciju Erdoganovog saveznika u parlamentu koji ih je optužio za izdaju i pozvao na zatvaranje liječničkih udruga.

"Udruga turskih medicinskih djelatnika opasna je koliko i koronavirus i širi prijetnje", napisao je na Twitteru Devlet Bahceli iz Nacionalističkog pokreta. Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) održava većinu u parlamentu zahvaljujući savezu s tom strankom.

"Udrugu medicinara, koja u nazivu ima riječ 'turskih', treba odmah i bez odgode zatvoriti", poručio je Bahceli. 

Ministar zdravstva Fahrettin Koca odbacio je kritike udruge, ustvrdivši da je on stalno upozoravao na prijetnju rasta broja novozaraženih i nije podcjenjivao izazove s kojima se suočavaju bolnice.

"Ja kažem da je stanje problematično. Kažem da se broj kritičnih slučajeva povećao za 100 posto u odnosu na prošli mjesec", rekao je novinarima u srijedu.

"Pokazao sam broj mrtvih koji je 4,5 puta veći nego prošlog mjeseca, no apsolutno nema greške u podacima koje smo objavili glede opterećenosti zdravstvenog sustava", rekao je turski ministar, prenosi Hina.

Dnevnik.ba