Article_Top_970x250

Liječnici upozoravaju da je zdravstveni sustav u HBŽ-u nedovoljno spreman

priopćenje

Liječnici upozoravaju da je zdravstveni sustav u HBŽ-u nedovoljno spreman

ožu 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Sindikat liječnika Hercegbosanske županije (HBŽ) upozorio je kako županijske vlasti nisu usmjerile značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme za moguću epidemiju koronavirusa, te da je zdravstveni sustav te županije nedovoljno spreman za pojavu virusa.

U priopćenju Sindikata navodi se da zdravstvene ustanove u HBŽ-u na primarnoj i sekundarnoj razini ne raspolažu gotovo nikakvom zaštitnom opremom za liječnike i sestre.

"U cijeloj županiji na raspolaganju imamo samo 20-ak zaštitnih odjela po propisanom standardu EN14126. Uopće nema adekvatnih zaštitnih maski (FFP3 i sl.), svega dvadesetak zaštitnih naočala. U ovakvim uvjetima, s obzirom na neadekvatnu i nedostatnu zaštitnu opremu, liječnici i medicinske sestre/tehničari bit će prvi zaraženi", upozoravaju iz Sindikata liječnika HBŽ-a.

Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, dodaje se, županijska vlada i resorna ministarstva do danas nisu prema zdravstvenom sustavu usmjerila nikakva značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme zdravstvenih ustanova za epidemiju.

"U situaciji kad cijeli svijet usmjerava resurse za borbu protiv epidemije, mjerodavni u HBŽ-u uzdaju se u strategiju da će nas ovo sve, ipak, zaobići. Stoga, kao strukovna organizacija liječnika u HBŽ-u apeliramo na mjerodavne da se uozbilje i da u što kraćem roku riješe ovaj problem. Nadamo se da nije prekasno", stoji na kraju priopćenja za javnost Sindikata liječnika HBŽ-a.

Dnevnik.ba