Article_Top_970x250

Liječnik UKC Republike Srpske završio na respiratoru zbog korona virusa

nekoliko zdravstvenih radnika pozitivno

Liječnik UKC Republike Srpske završio na respiratoru zbog korona virusa

tra 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjoj Luci Vlado Đajić potvrdio je danas da je jedan liječnik iz te zdravstvene ustanove, a koji je zaražen koronavirusom, priključen na respirator.

"Nažalost, imamo jednog našeg liječnika na respiratoru, koji radi u UKC-u", rekao je Đajić i dodao da je još nekoliko zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus.

Dodao je da su sve osobe s kojima su kontaktirali, njihove radne kolege, testirane i svi koji su pozitivni su u karanteni, u bolnici ili objektima predviđenim za smještaj tih osoba.

Zaštita zdravstvenih radnika koji su u ovom trenutku najugroženija profesija, sada je, kaže, prioritet kako bi mogli da pruže neophodnu uslugu pacijentima.

Tvrdi da su zdravstveni radnici UKC-a dovoljno zaštićeni te da su svi infektolozi, koji su najizloženiji, negativni za koronavirus.

Đajić je danas s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom obišao objekte na lokaciji stare Kirurgije u Banjoj Luci, gdje su u tijeku završni radovi na adaptaciji i uređenju prostorija, namijenjenih isključivo za liječenje i zbrinjavanje pacijenata oboljelih od novog koronavirusa.

Po završetku radova, u krugu stare Kirurgije, UKC RS će na raspolaganju imati 400 kreveta, dvije operacijske sale i mogućnost priključka na oko 50 respiratora, prenosi FENA.

Dnevnik.ba