Article_Top_970x250

Ljubić: Od BiH pokušavaju napraviti Cipar

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

Ljubić: Od BiH pokušavaju napraviti Cipar

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Znamo da je Komšić izabran sa 95 posto bošnjačkih glasova i ne pokušava se predstaviti kao hrvatski član Predsjedništva. Ukoliko želimo da BiH ide putem samoodrživosti i bude spremna za euroatlantske integracije, mi se međusobno tri konstitutivna naroda moramo priznati", naglasio je.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić proveo je protekle godine radeći kao član Sabora Republike Hrvatske. U razgovoru za Dan uživo N1 govorio je o svom radu u korist hrvatskog naroda iz BiH u tom tijelu susjedne nam države, ali i političkim dešavanjima u BiH.

"Mislim da smo svojim djelovanjem u Saboru ja i kolega Raguž postavili jedan viši standard zastupanja u ime Hrvata van Republike Hrvatske. Ne mjeri se to samo brojem javljanja koje je neusporedivo više nego u prijašnjim sazivima, nego smo pokrenuli nekoliko važnih projekata - na prvom mjestu Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH koja je usvojena u Saboru, kroz tematske sjednice problematizirali smo pitanje održivog ostanka i povratka hrvatskih izbjeglica u BiH s posebnim naglaskom u RS, tretirali smo pitanje hrvatske nacionalne manjine u cijeloj Europi, a onda posebno položaj u Srbiji koji nije odgovarajući jer Srbija ne ispunjava uvjete iz Ugovora Hrvatske i tadašnje države Srbije i Crne Gore", rekao je Ljubić.

Dodao je kako su dali svoj doprinos amandmanima na zakone o strancima, hrvatskom državljanstvu te gdječijem doplatku s obzirom na to da veliki broj državljana BiH radi u Hrvatskoj, a njihova djeca koja žive u BiH nemaju pravo na doplatak. Taj zakon je u pripremi, ali, prema Ljubićevim riječima, nije došao u proceduru zbog raspuštanja Sabora.

Na pitanje hoće li se opet kandidirati za Sabor RH rekao je: "Uskratit ću vas za odgovor iz taktičkih razloga".

"Imam puno opcija, bio sam van BiH pet godina. Dok me nije bilo dosta toga je blokirano, čini se da BiH treba pomoći", rekao je Ljubić.

Komentirajući odgađanje lokalnih izbora kazao je da je to urađeno na nezakonit način jer je tu odluku donijelo središnje izborno povjerenstvo koja nije zakonita.

"Nije sigurno da će izbori uopće biti održani u ovoj godini. Ukoliko Ustavni sud BiH proglasi SIP nelegalno popunjenim ni ti rokovi ne važe. Trebalo je raspisati konkurs da svi imaju mogućnost da se jave i u toj proceduri izabrati članove SIP-a. Mislim da je to napravljeno vrlo nespretno od ljudi koji su to pravili, očito su bili u žurbi", kazao je Ljubić.

Objasnio je kako Parlament nije usvojio izborni zakon temeljem njegove apelacije iz 2016. godine te da je SIP u prošlom sazivu donio neka pravila koja "nisu zakonita jer ne postoji zakon te su na temelju tih pravila izabrani izaslanici u Dom naroda FBiH i države".

"Ako imaju većinu Zastupničkom domu mogli su provesti svu proceduru i da opet izaberu koga hoće. Očito im se u nečemu žurilo i bojim se da je cilj dugoročan, da će se nastojati opstruirati izmjene izbornog zakon do sljedećih općih izbora, a onda temeljem političkog utjecaja kreirati Dom naroda da se zagospodari jednom trećinom hrvatskih pozicija u Domu naroda FBiH i onda izaberu i Vladu i predsjednika bez hrvatskog legitimiteta. Sa stajališta HNS-a to je politički neprihvatljivo. Inzistirat ćemo da se u parlamentarnoj proceduri usvoji izborni zakon koji će uvažiti glavne točke iz presude Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'", rekao je.

Kazao je da se zalažu da se implementiraju i presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu podsjećajući kako su imali to u prijedlogu izmjena izbornog zakona koji je usvojen u Domu naroda, ali ne i u Zastupničkom domu.

Na pitanje jesu li raniji članovi SIP-a bili pod političkim utjecajem, kazao je kako to ne može reći jer niko nije problematizirao njihov rad na taj način kao što je to slučaj sada.

Na pitanje pokušava li se napraviti "mostarizacija" od BiH, kazao je kako se BiH dešava nešto mnogo gore.

"Nama se dešava ciparizacija BiH. Ovi događaji koji su na sceni - od nelegalnog izbora SIP-a, pritiska na hrvatsku politiku, pokušaj zabrane mise, dehumanizacije hrvatskog naroda, ide u smjeru da se pokuša podjela vlasti između dvije entitetske većine - srpske i bošnjačke. Nažalost to vodi prema ciparskom sindromu. Razočaran sam kratkovidnom bošnjačkom politikom koja pokušava podijeliti vlast u BiH sa komponentom iz RS-a. Nama je stalo do BiH i spremni smo je izgrađivati, ali pod uvjetom da ostvarujemo svoja prava kako konstitutivan jednakopravan narod", rekao je Ljubić.

Istakao je kako je "izigran duh Dejtona" misleći na izbor izaslanika Doma naroda u FBiH i hrvatskog člana Predsjedništva.

"Znamo da je Komšić izabran sa 95 posto bošnjačkih glasova i ne pokušava se predstaviti kao hrvatski član Predsjedništva. Ukoliko želimo da BiH ide putem samoodrživosti i bude spremna za euroatlantske integracije, mi se međusobno tri konstitutivna naroda moramo priznati", naglasio je.

Na pitanje kako komentira to što je bio jedini koji je komentirao izjavu Milorada Dodika, osvrnuo se na proteste održane u Sarajevu u vrijeme održavanje mise.

"Tužno je da se Sarajevo ovako odnosi prema svojim sugrađanima, susjedima, Hrvatima koji su većinom katolici tim više što su napravljene demonstracije. Nazvao sam ih zombihod, ples mrtvaca, kozaračko kolo sa zvijezdom petokrakom i jugoslavenskim zastavama i pod znakovima koji su terorizirali Sarajevo četiri godine. Ja sam proveo prvu godinu rata u Sarajevu. Bio sam ratni kirurg, šef ortopedske kirurgije. Gledao sam svojim očima kako avioni s petokrakom granatiraju zgradu izvršnog vijeća i parlamenta, kako gore. Svojim ušima sam slušao Mladića kada govori 'gađajte Velušiće' umjesto Velešiće, 'razvucite im pamet jer tamo nema puno Srba'. I danas vidimo ljude koji tu demonstriraju i Sarajlije to gledaju onako naivno", rekao je Ljubić.

Za Dodikovu izjavu kazao je da je "apsolutno anticivilizacijski i sramotno reći "trebalo ih je sve pobiti, trebalo je pobiti i one kasnije koji su hodali".

"Ne znam na koje je mislio. Nama su svježa sjećanja iz prošlog rata gdje iz entiteta RS koji je dobio u naslijeđe od još radikalnijih političkih elemenata SDS-a protjerano, izbjeglo i ubijeno sve skupa preko 90 posto pripadnika moga naroda. I riječi Hrizostoma koji je ne trepnuvši rekao da prekida sve odnose s kardinalom zbog mise koja moli i za grešnike i nevine, a u isto vrijeme u manastiru kod Višegrada stoji spomenik Draži Mihajloviću", kazao je Ljubić.

Na kraju je poručio kako treba biti u stanju voditi dijalog jer je to jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

Dnevnik.ba

Tagovi: