Article_Top_970x250

Lukač: U BiH još deseci paradžemata, prate se aktivnosti vehabija

ministar unutarnjih poslova rs

Lukač: U BiH još deseci paradžemata, prate se aktivnosti vehabija

tra 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoji bojazan od terorističkih napada, jer, kako ja naveo, još uvijek postoje "deseci paradžemata u kojima se uglavnom nalaze pripadnici vehabijskog pokreta koji ne poštuju zakone ove zemlje".

-Znamo da je proteklih godina u BiH bilo više terorističkih činova, koji su nažalost odnijeli i živote. Sve što se događalo proteklih godina nije isključeno da se neće dogoditi i u nekom narednom periodu. Svi teroristički napadi u BiH ranije su došli od tog pokreta i ne možemo zanemariti i zaboraviti njihove aktivnosti, kao i povratak sa sirijskog, iračkog i ratišta bliskog istoka, povratak džihad ratnika, koji su otišli iz BiH, i taj broj je veći nego iz bilo koje druge europske zemlje – rekao je Lukač.

Mnogi od tih ljudi su se, kaže, već vratili, neki čekaju da budu deportirani u BiH, a nedavno je osobe koje su prepoznate kao potencijalni terioristi u BiH deportirala i Njemačka.

-Sve to MUPRS-a, njegova Uprava za borbu protiv terorizma, intenzivno prati, razmjenuje podatke s partnerskim službama kako bi imali pod kontrolom sve one koji bi mogli napraviti neki teororistički plan u BiH - rekao je.

U pauzi radionice na temu "Prevencija radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma – institucionalni pristup Vlade Republike Srpske“, koju je organiziralo MUPRS-a, podsjetio je da je entitetska vlada 2016. godine donijela Akcijski plan o borbi protiv terorizma i ekstremizma, a iste godine je formirano koordinacijsko tijelo za nadzor povođenja tog dokumenta.

Time se, kaže, daje doprinos velikoj svjetskoj koaliciji za borbu pritiv terorizma i ekstremizma, a surađuju sa svim sigurnosnim i obavještajnim agencijama u BiH po pitanju razmjene informacija o ljudima koji mogu biti potencijalni teroristi.

Dnevnik.ba