Article_Top_970x250

Lukajić dobio šest godina za zlostavljanje zarobljenika u Manjači

potvrdio vrhovni sud rh

Lukajić dobio šest godina za zlostavljanje zarobljenika u Manjači

sij 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Marko Lukunic/Pixsell

Vrhovni sud RH je Lukajićevu žalbu, izjavljenu zbog povrede odredaba kaznenog postupka i nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odbio u cijelosti, čime je prvostupanjska presuda postala pravomoćna.

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je u petak prvostupansku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je obavještajni časnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić (70) proglašen krivim zbog ratnog zločina protiv zarobljenika u Manjači i osuđen na šest godina zatvora.

Vrhovni sud RH je Lukajićevu žalbu, izjavljenu zbog povrede odredaba kaznenog postupka i nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odbio u cijelosti, čime je prvostupanjska presuda postala pravomoćna, priopćilo je u petak Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH).

DORH je nadodao kako je Vrhovni sud djelomično prihvatio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu izjavljenu zbog odluke o troškovima kaznenog postupka, dok je nije prihvatio u dijelu izjavljenom zbog odluke o kazni, prenosi Hina.

Državno odvjetništvo je podsjetilo da je Lukajić proglašen krivim da je počinio ratni zločin od sredine lipnja do sredine rujna 1992. tijekom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima organa sigurnosti zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika.

Lukajić je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima VRS da tijekom ispitivanja ili nakon njega tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike.

Uz to, Lukajić je proglašen krivim i da je osobno tjelesno zlostavljao i tukao jednog od navedenih pripadnika HOS-a. ''Njemu podređeni pripadnici VRS su, po osuđenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a, te su od 8. do 16. rujna 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, udarcima rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a.

Trećeg pripadnika HOS-a su, osuđeniku podređeni pripadnici VRS po osuđenikovim prethodno izdanim zapovijedima, prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus'', stoji u DORH-ovom priopćenju. 

Dnevnik.ba