Article_Top_970x250

Magazinović pisao Stranci europskih socijalista: "Macron ne govori istinu"

predsjednik go sdp-a bih

Magazinović pisao Stranci europskih socijalista: "Macron ne govori istinu"

stu 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Član Predsjedništva Stranke europskih socijalista (PES) i predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović obratio se rukovodstvu PES-a, zastupnicima u Parlamentu EU iz S&D grupe, koja je druga po brojnosti, te strankama članicama PES-a.

"U povodu izjave predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba' koja kuca tik uz Hrvatsku, uz koju je dodao da se BiH suočava s problemom ekstremista povratnika, smatram da se radi o izjavi koja je u potpunosti zasnovana na krivim informacijama i u suštini je netočna i štetna za Bosnu i Hercegovinu. Naglašavam da je ovo, nakon blokiranja europskog puta Makedonije i Albanije, drugi pogrešan potez francuskog predsjednika za kratko vrijeme", naveo je Magazinović.

Kako je naveo, Bosna i Hercegovina je, suprotno izjavama Emmanuela Macrona, prepoznata kao država u kojoj je postignut veliki napredak u borbi protiv terorizma, čiji niti jedan državljanin nije sudjelovao u terorističkom činu u Europi i svijetu, što je u brojnim izvještajima i konstatirano.

"Ovako neutemeljena izjava čudi i posebno je naišla na osude zbog činjenice da francuski predsjednik vrlo lako može doći do točnih informacija o broju odlazaka na strana ratišta iz svih država svijeta, o povratnicima, kao i potencijalnim terorističkim prijetnjama i sam se uvjeriti u netočnost svojih izjava. Da je osuda nepromišljene i neutemeljene izjava Emmanuela Macrona jedinstven stav u BiH pokazali su i mladi lideri iz svih stranaka i civilnog društva, okupljeni u okviru Političke škole Vijeća Europe, koji su na Svjetskom forumu demokracije u Strasbourgu, koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom upravo francuskog predsjednika, poslali poruku “Macron, dobrodošli ste u Bosnu i Hercegovinu, naš dom nije tempirana bomba!!!", stoji u reakciji Magazinovića.

Budući da je Stranka europskih socijalista uvijek predstavljala progresivni dio europske političke scene, navode iz SDP-a, očekuju od rukovodstva PES-a da s velikom pažnjom, kao i do sada, prati događaje na Balkanu, analizira posljedice ovakvih poteza i neutemeljenih izjava, te i reagira u skladu sa svojim uvijek jasnim stavovima u vezi proširenja EU.

"Dosadašnji kontakt sa zastupnicima u Europskom parlamentu, koji dolaze iz naše obitelji, nedvosmisleno govore da posljednje odluke i izjave francuskog predsjednika vezane za zemlje Balkana neće ostati bez reakcije. Međutim, molim vas da razumijete da nam sada treba vaša konkretna i odlučna pomoć i podrška više nego ikada. Čitava regija se suočava s problemima koji, ako se od strane institucija EU shvate suštinski, a ne birokratski kao do sada, mogu biti riješeni, a čitava regija može ući u jedan potpuno drugi, pozitivniji ritam".

Kako je naveo, upravo zbog toga još jednom želi skrenuti pažnju na nekorektan odnos EU koja birokratskim uvjetima koje postavlja pred BiH, uvjetima za nastavak EU puta, koji u ovim političkim okolnostima nisu lako savladivi, te negativnim porukama koje su dobile Sjeverna Makedonija i Albanija, čitavoj regiji šalje poruku da smo Europljani druge kategorije i da nismo dobrodošli u EU.

"To će prouzrokovati značajne probleme na području Balkana, ali i natjerati sve u regiji da razmišljaju o alternativama, što svi znamo da nije dobar put. Kandidatski status zemalja regije i njihova unutarnja transformacija i jačanje kroz pregovore po poglavljima, jedini je način za jačanje zemalja Balkana, kako bi došao dan kada će biti spremne za članstvo u EU. Držanje zemalja Balkana u izolaciji neće donijeti ništa dobro ni našoj regiji, ni Europskoj uniji i želja mi je da kroz poteze političara iz naše obitelji takvu poruku pošaljemo onima koji Europu i europske vrijednosti doživljavaju potpuno suprotno od nas. Ne sumnjajući da će se nastaviti podrška politici proširenja koju PES dosljedno baštini, te da ćemo zajedno podići glas protiv birokratskog pristupa Balkanu i tražiti jedan potpuno novi, racionalan i produktivan pristup i za zemlje koje teže članstvu u EU, ali i Europskoj uniji, srdačno vas pozdravljam“, naveo je u svom pismu Magazinović.

Dnevnik.ba