Article_Top_970x250

Maloljetnica oteta u Mostaru, pronađena kako s bebom prosi u Banjaluci!?

trgovina ljudima

Maloljetnica oteta u Mostaru, pronađena kako s bebom prosi u Banjaluci!?

ožu 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Policija i Centar za socijalni rad istražuju šokantne navode o teškom kaznenom djelu trgovine ljudima i djecom u BiH, a u fokusu istrage je maloljetna djevojka koja je otkrivena da prosi s bebom u Banjaluci, piše Srpska Info.

Izvor iz istrage otkrio je da je majka maloljetnice još prije dvije godine prijavila otmicu svoje kćerke policiji na području Mostara, ali da nadležne službe nisu marile za ovu prijavu, niti se znalo za ovaj slučaj, sve dok nesretnu ženu na telefon nisu pozvali službenici Centra za socijalni rad iz Banjaluke.

– Sedamnaestogodišnja djevojka s četvoromjesečnom bebom pronađena je kako prosi na ulici u Banjaluci i u skladu sa zakonom provedena je daljnja procedura tijekom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Informiran je županijski Centar za socijalni rad u Mostaru koji je odgovorio da je djevojka u izvanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njen suprug – objasnio je izvor iz istrage.

Nadležne službe u Mostaru nisu imale (ili nisu željele imati) informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnijela majka nesretne maloljetnice, piše Srpska info.

Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju.

– Suprug djevojke došao je u pratnji svog oca, a maloljetnica je bila u paničnom strahu prilikom predaje, što je prvi primijetio socijalni radnik koji je odmah sve prijavio svojim suradnicima. Međutim, ni to nije spriječilo da se djevojka preda izvanbračnom suprugu s kojim je otišla kući – objasnio je izvor portala Srpska Info.

Nakon informacije da je maloljetnica bila u paničnom strahu prilikom kontakta s izvanbračnim suprugom, Centar za socijalni rad u Banjaluci odlučio je provjeriti o čemu se zapravo radi.

Maloljetnica je prilikom davanja prve izjave nadležnima dala telefonski broj svoje majke u Mostaru, što je socijalnim radnicima omogućilo da sklope mozaik šokantnog slučaja.

– Ubrzo je kontaktirana majka u Mostaru i tada je uslijedio šok. Majka je ispričala da već dvije godine nema ni traga ni glasa od njene kćerke, da je ona oteta iz obiteljskog doma, te da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji u Mostaru, ali da nema nikakvih informacija – objasnio je izvor iz istrage.

Nakon ove informacije, sve službe u Banjaluci su dignute na noge, a uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete i odmah smještene u Sigurnu kuću Foruma solidarnosti za žrtve trgovine ljudima.

– Zbog sumnje da se radi o žrtvama trgovine ljudima unutar granica BiH, moralo se reagirati brzo, pa je djevojka smještena u Sigurnu kuću kojom rukovodi NVO – naveo je izvor iz istrage.

Međutim, tada dolazi do novog zapleta jer nadležni centar za socijalni rad sa sjedištem u Federaciji BiH nije želio postaviti staratelja maloljetnici, pravdajući to činjenicom da je djevojka u izvanbračnoj zajednici?!

– Ovo se moralo uraditi kako bi maloljetnica i njena beba ostale u Sigurnoj kući, jer bez staratelja po zakonu ne može ni boraviti u ovom objektu – objasnio je izvor.

Tek nakon dodatne intervencije socijalnih radnika iz Banjaluke postavljen je staratelj maloljetnici, te su ona i beba danas  u ovoj ustanovi, piše srpskainfo.

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da su tijekom realizacije “zaustavimo prosjačenje” u tijeku realizacije zatekli maloljetnu žensku osobu, a koje po saznanjima ima dijete starosti oko 4 mjeseca.

– Pozvana je u Policijsku postaju Banjaluka Centar, gdje je nakon kompletiranja podataka predana radnicima Centra za socijalni rad Banjaluka, na dalji rad i postupanje. O daljim postupanjima i provedenim aktivnostima CSR po konkretnom slučaju, ova Policijska uprava nije obaviještena – naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Dnevnik.ba