Article_Top_970x250

Martina Mlinarević u Pragu spustila zastavu BiH na pola koplja nakon smrti književnika Bekima Sejranovića

veleposlanstvo bih

Martina Mlinarević u Pragu spustila zastavu BiH na pola koplja nakon smrti književnika Bekima Sejranovića

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevoditelj Bekim Sejranović.

Povodom smrti mladog i talentiranog bh. pisca, Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu večeras je spustila zastavu na pola koplja, a ambasadorica BiH Martina Mlinarević na svom Facebook profilu je napisala: 

Ne pamtim što me ovako potreslo. S Unom sam u parku, uz Vltavu, mi koji smo kraj vode rasli, bez vode ne možemo, znaš to i ti, dječače s rijeke. Rijeka ti je bila život, i ona što teče, a kad si bio na moru našao si Rijeku na Kvarneru.

Prvo sam pomislila na tvoje djevojčice, gledajući Unu…Pa sam se sjetila kako si bio oduševljen kad sam ti javila da sam te onomad odnijela do Mississippija, makar u knjizi. I rekao si mi tad - i ja ću jednom otići, kunem ti se.

Hoćeš Bekime, I otišao si. Savom pa do Mississippija, prečicom preko neba.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu večeras je spustila zastavu na pola koplja. Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Bekim Sejranovic. Šašavi dječak, boem, koji je pisao guleći dušu surovom iskrenošću, najgorom po sebe samoga. Ambasada BiH u Pragu počast odaje najboljima od Bosne i Hercegovine.

Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, ni rahmet, na kraju, nego bistro Bekime…ti si rijeka bio i rijeka ostao.

Dnevnik.ba