Article_Top_970x250

Merkel: "Apeliramo da se svi odreknu putovanja i posjeta rodbini za Uskrs"

njemačka kancelarka

Merkel: "Apeliramo da se svi odreknu putovanja i posjeta rodbini za Uskrs"

tra 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je kako mjere socijalnog distanciranja u ovoj državi ostaju do najmanje 19. travnja i pozvala stanovnike da Uskrs provedu u domovima i ne putuju nigdje.

DW piše da je ova odluka donesena danas na telefonskoj konferenciji između Merkel i čelnika 16 njemačkih država.

Naime, donesene mjere zabrana trebale su prestati 5. travnja, ali kancelarka Merkel smatra da bi se situacija pogoršala ukoliko bi se to u ovom trenutku ostvarilo.

"Pandemija ne uzima odmor. U ovom trenutku je prerano da uopće razmišljamo o poništenju donesenih mjera jer još smo daleko od onoga što trebamo postići u ovim kriznim trenucima", navela je Merkel.

U Njemačkoj živi 80 milijuna ljudi i njima je danas poslana poruka da budu pažljivi i smanje kontakt s drugim ljudima osim članova obitelji.

"Također, savjetujemo svim građanima da i s članovima obitelji nemaju previše bliske kontakte kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom, pogotovo za vrijeme uskršnjih praznika. Zbog toga apeliramo da se svi odreknu putovanja i posjeta rodbini za Uskrs, a taj period se u većini država završava 19. travnja", naglasila je Merkel.

Savezne i državne vlade Njemačke su se usuglasile da građani nisu obavezni nositi zaštitne maske u javnosti, ali da pod hitno moraju držati socijalnu distancu najmanje od 1,5 do 2 metra te da se ne smiju sastajati s više od dvije osobe osim s članovima obitelji.

Susjedna Austrija u srijedu je uvela zahtjev da svi građani koji ulaze u trgovine moraju nositi masku. Trenutne mjere u Njemačkoj će se ponovo razmatrati u utorak nakon Uskrsa.

U Njemačkoj je do sada koronavirusom zaraženo 76.544, a preminulo 858 osoba.

Dnevnik.ba