Article_Top_970x250

Merkel se zahvalila Mađarskoj na ulozi u padu Berlinskog zida

Njemačka kancelarka

Merkel se zahvalila Mađarskoj na ulozi u padu Berlinskog zida

kol 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je počast Mađarskoj zbog uloge koju je igrala u ujedinjenju Njemačke prije 30 godina, zahvaljujući se toj zemlji zbog njene odluke da otvori granice za građane nekadašnje Istočne Njemačke.

Taj potez je građanima bivše komunističke države otvorio kapiju prema Zapadu i pretpostavljenom padu Čelične zavjese.

- To je bio veoma bitan korak koji je omogućio pad Zida i nakon njega njemačko ujedinjenje - objavila je ona u svom tjednom podcastu, objavljenom u subotu.

Devetnaestog kolovoza 1989., takozvani Europski piknik, koji su organizirale grupe građanskog društva, okupio se na austrijsko-mađarskoj granici, omogućujući stotinama kritičara režima komunističke Demokratske Republike Njemačke sredstvo za bjeg u roku od nekoliko sati.

Grupica izbjeglica kasnije se pretvorila u bujicu kada je Mađarska, tada članica sovjetskog bloka, podlegla pod pritiskom desetaka tisuća istočnih Nijemaca koji su kampirali u blizni njene granice, rušenjem granične ograde.

Berlinski zid pao je u roku od tri mjeseca, dok se Europski piknik pretvorio u mirovni pokret, a Zapadna i Istočna Njemačka službeno su se ujedinile 1990.

Merkel će u ponedjeljak posjetiti mađarski pogranični grad Sopron kako bi obilježila godišnjicu Europskog piknika, skupa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

To će biti prva posjeta Merkel Mađarskoj od 2014.

Dvoje čelnika sukobljavalo se oko pitanja migracije, dok su Orbanov antieuropski stav i njegova bliskost s Rusijom također izvor tenzija između dvije strane, prenosi dpa.

Dnevnik.ba