Article_Top_970x250

Mesić: "Srbi su najveće žrtve rata, pozdravljam što bolje odnose Hrvatske i Srbije..."

političkom sarajevu će ovo teško pasti

Mesić: "Srbi su najveće žrtve rata, pozdravljam što bolje odnose Hrvatske i Srbije..."

ruj 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili.

"Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi. Mislim da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje", rekao je Mesić za frankfurtske Vesti.

Dodao je da se nada da će i odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin 5. kolovoza, na proslavu godišnjice operacije "Oluja", pomoći Hrvatima da shvate da Srbi "nisu ni problem ni opasnost za Hrvatsku".

"Da bi se u tome uspjelo, Hrvatska se mora dodatno otvoriti i to prije svega prema Srbiji. Ona to treba uraditi bez zadnjih namjera, bez kalkulacija", naveo je Mesić.

Ocijenio je da je mržnja i dalje najveći problem u regiji, a da Srbi i Hrvati trebaju da se okrenu budućnosti na isti način na koji su to učinili Francuzi i Nijemci poslije Drugog svjetskog rata.

"Možemo surađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su Francuzi i Nijemci poslije tri velika rata u samo 130 godina, poslije silnih žrtava i razaranja, poslije velike mržnje, sjeli i dogovorili se da stvaraju novu Europu koja neće praviti, već otvarati granice, i gdje više neće biti alibija da se napadaju susjede, već da se štite nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi", rekao je Mesić.

On je kazao da bi Europska unija što bržim prihvaćanjem novih članica s Balkana spriječila buduće ratove i prekrajanja granica na europskom kontinentu.

"Ujedinjena Europa je milenijalski pothvat koji današnja generacija mora da završi kako bi Europa postala veliki, svjetski igrač u ekonomskom smislu. U političkom smislu taj koncept isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata u Europi", naveo je Mesić.

Za inicijativu mini-schengen, koja bi povezala ekonomije Zapadnog Balkana koje nisu u EU, Mesić kaže da je "dobra ideja" koja može pokazati koliko svi mogu da imaju koristi od međusobne suradnje, ali da "ipak nije konačno rješenje".

"Konačno rješenje mora biti ulazak u Europsku uniju svih država koje to žele, a nisu njene članice. Činjenica je da su dosadašnje članice malo umorne od udruživanja, kao što su zemlje koje još čekaju na članstvo umorne od čekanja. Zato je nužno ubrzati ulazak u Europsku uniju, kao što je veoma važno da sama EU riješi neke svoje probleme", rekao je bivši predsjednik Hrvatske, prenosi Beta.

Dnevnik.ba