Article_Top_970x250

Migranti pretukli maloljetnika ispred zgrade u Tuzli i ukrali mu mobitel

sve učestaliji napadi

Migranti pretukli maloljetnika ispred zgrade u Tuzli i ukrali mu mobitel

ožu 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Učestali su međusobni okršaji migranata na platou Autobuske stanice u Tuzli, ali i napadi na domicilno stanovništvo. Migranti su ovoga puta, sudeći po reakcijama građana Tuzle, prešli „crvenu liniju“ jer su napali maloljetnika pred njegovim ulazom u zgradu.

- Sinoć su mog učenika, koji ima 17 godina, istukli migranti pred njegovim ulazom. Udarcima u glavu su ga oborili i uzeli telefon. Toliko sam bijesna - napisala je jedna građanka Tuzle.

Počinitelji brutalnog napada nisu otkriveni jer oni nemaju nikakve dokumente i kreću se gradom bez ikakvih zabrana i ograničenja.

Posebno je kritična situacija u naseljima koji gravitiraju platou Autobuske stanice. Zgrada „Lucijana“ je faktički najbliža improviziranom šatorskom naselju, a stanari ističu kako u strahu žive već mjesecima.

- Ne smijem djecu pustiti ispred zgrade. Oni ovdje vrše fiziološke potrebe naočigled svih prolaznika. Pogotovo je opasno uvečer kada sjede na mostu koju povezuje naše naselje s naseljem Irac – kazao je sugovornik iz zgrade „Lucijana“ za Avaz.

Drugi građani ne koriste most između naselja, već u večernjim satima idu kućama dva puta dužim putem.

- Već mjesecima s posla kući idem dužim putem jer me strah po noći proći pored njih. Iako sam muškarac, moram vam reći da nije nimalo jednostavno proći pored njih 10-ak. Zamislite onda kako je ženama i djevojkama na koje oni nasrću i traže od njih novac – govori sugovornik.

Problem su, ističu sugovornici, migranti koji se s Autobuske stanice u Tuzli nisu pomjerili mjesecima. Nakon međusobnih obračuna, njihova meta sve češće postaju građani Tuzle i njihova imovina, a zabrinuti Tuzlaci traže do Policijske uprave MUP-a TŽ i drugih nadležnih institucija da ih zaštite, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba