Article_Top_970x250

Mitrović: Nezavršeni rat koji vodi SDA i Izetbegović vodi BiH ka nepovratnom putu raspada

upozorenje iz rs-a

Mitrović: Nezavršeni rat koji vodi SDA i Izetbegović vodi BiH ka nepovratnom putu raspada

kol 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

BiH nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović.

On je dodao da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive dobila svoju potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti, priopćeno je iz SNSD-a, prenosi Srna.

Mitrović je na tom planu podsjetio na riječi Richarda Holbrooka koji je uvjeravajući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao - "Ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo – međunarodno priznanje, definirane granice, prihvaćanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali".

- Holbrook je u Dejtonu još rekao da `postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna` - podsjetio je Mitrović.

On je rekao da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dano i previše BiH, a pogotovo neustavnim prijenosom nadležnosti na nivo BiH.

- Nezavršeni rat koji vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristranim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog - ocijenio je Mitrović.

Dnevnik.ba