Article_Top_970x250

Mladi SDA-ovci: Dodik tjera ljude iz države, puna su mu usta konstitutivnosti, svađa nas s Hrvatima

oglasili se

Mladi SDA-ovci: Dodik tjera ljude iz države, puna su mu usta konstitutivnosti, svađa nas s Hrvatima

ruj 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: faktor.ba

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da retorika srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tjera mlade ljude iz BiH, a ponajviše Srbe.

''S obzirom na to da su članu Predsjedništva BiH Dodiku posljednjih dana puna usta konstitutivnosti i poštivanja prava konstitutivnih naroda u državi BiH, pozivamo ga da u onim sredinama u kojima je njegova politička opcija na vlasti odmah prekine s kršenjem konstitutivnosti i omogući bošnjačkom i hrvatskom narodu pravo na izučavanje maternjeg jezika, pravo na zapošljavanje, pravo na imovinu i druga prava koja im je oduzeo. Svjedoci smo da se u državi Bosni i Hercegovini konstitutivnost najviše negira i ne poštuje upravo u sredinama u kojima je vlast Dodikova politička stranka'', navode iz Asocijacije mladih SDA.

Pozvali su "hrvatski narod u BiH i političke predstavnike da ne dozvole da ih Dodik uvlači u sukob s bošnjačkim narodom s kojim trebaju biti prijatelji i prirodni saveznici jer žive izmiješani po cijelom teritoriju BiH i dijele iste strateške ciljeve članstva u EU i NATO."

Nažalost, kako dodaju iz ove asocijacije, Hrvata skoro da i nema u onim sredinama u kojima ih je bilo prije agresije na BiH, a koje prema sadašnjem unutarnjem ustroju BiH pripadaju entitetu RS. Također su pozivali i srpski narod da ne dozvole da ih Dodik straši Bošnjacima i da ih raspirivanjem mržnje pokuša nanovo zavaditi sa susjedima.

''Vrijeme je da se konačno okrenemo jedni drugima i počnemo izgrađivati zajedničku nam državu Bosnu i Hercegovinu,na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive'', poručuju iz Asocijacije mladih SDA.

Dnevnik.ba