Article_Top_970x250

"Moji sinovi su zaraženi korona virusom, što mislite kako sam!?"

majka prvih hrvatskih pacijenata:

"Moji sinovi su zaraženi korona virusom, što mislite kako sam!?"

velj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PIXSELL

Mogu vam reći na primjeru svoje djece da su naše službe za svaku pohvalu. Vrlo su organizirane i humane na nivou, a uvjeti su odlični, rekla nam je majka prvih hrvatskih pacijenata zaraženih korona virusom...

Ne moram reći kako sam se osjećala čuvši da mi je sin zaražen. Ako ste majka, možete zamisliti, rekla je za 24sata majka blizanaca iz Zagreba koji su prvi hrvatski pacijenti oboljeli od korona virusa.

Njezin sin, koji je prije tjedan dana bio na utakmici Lige prvaka u Milanu s djevojkom, prvi je obolio. Kako blizanci žive s majkom, danas je i bratu potvrđena zaraza te je tako postao drugi hrvatski pacijent u izolaciji.

- S djevojkom je u Italiji bio tri dana, no ona nema simptoma. To je zaista zanimljivo kod ove bolesti. Sa sinovima sam u kontaktu, no ne mogu ih posjećivati. Imaju blaži oblik bolesti – dodala je majka. Ona je također pregledana i ne pokazuje nikakve simptome.

- Ja sam za sada super, u kućnoj sam izolaciji – dodala je smirenim glasom. Pohvalila je sve nadležne službe zbog brzine i načina na koji su reagirali.

- Mogu vam reći na primjeru svoje djece da su naše službe za svaku pohvalu. Vrlo su organizirane i humane na nivou, a uvjeti su iznad svih očekivanja – rekla je majka. Zamoljena je da opiše kako je tekla procedura u slučaju prvog oboljelog sina, gdje se i kome javio te kako se razvijala situacija.

- Moj sin je prvo zvao liječnicu opće prakse zbog simptoma i boravka u Italiji. Ona je potom zvala epidemiološku službu, koja je poslala sanitetsko vozilo i potom je sve krenulo u proceduru od testiranja do izolacije. Sve se odvilo vrlo brzo i zaista u vrijeme ovog kritizerstva svi koji rade u organizaciji zaslužuju samo pohvale - dodala je majka. Ne krije koliko je ponosna na sinove koji su oboje visoko obrazovani i zaposleni.

- Imam zaista veliku sreću s njima - zaključila je vidno dirnuto majka. S obzirom na to da prvi oboljeli sin radi u tehnološkoj tvrtki Ericsson Nikola Tesla, majka je u utorak, čim je doznala za dijagnozu, obavijestila sinova poslodavca. Mladić se na poslu pojavio u petak te se kretao mnogim prostorima tvrtke, kao i kantinom. Svim djelatnicima su odmah poslali internu obavijest u kojoj su objasnili što se događa i kako im je kolega završio na Klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Opisali su gdje se sve kretao po tvrtki te im naložili da ostanu na radnim mjestima dok ne dobiju daljnje upute.

Iako sve nadležne službe upozoravaju da nema mjesta panici, u utorak, kad su obavijestili zaposlenike Ericssona o zaraženom kolegi, ljudi koji ondje rade svjedoče kako su se radnici mahom razbježali s posla. Slični poriv imali su i djelatnici zagrebačkog HEP-a jer ondje radi drugi zaraženi brat. Ministar Vili Beroš, izvijestivši o drugom oboljelom, rekao je kako se nisu iznenadili pozitivnim nalazima.

- To je bilo i očekivano. Naime, brat prvog pozitivnog bolesnika također je pozitivan, također ima lakšu kliničku sliku. Dobro je da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na promatranju, pa će se pratiti njezino stanje - rekao je ministar, koji je sinoć doputovao iz Rima, za koji kaže da “tamo ima nešto slučajeva, ali nema znatnijeg širenja epidemije”. Svi dosadašnji bolesnici koji su pozitivni na korona virus iznimno su dobrog stanja bez značajnijih znakova bolesti.

Majka blizanaca kod kojih je potvrđen korona virus radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Zbog toga je u utorak i ondje zavladala panika iako razloga za brigu nije bilo. Iz MVEP-a su medijima potvrdili da njihova zaposlenica nakon kontakta sa sinom kod kojeg je potvrđen korona virus nije bila u ministarstvu i nema potrebe za poduzimanjem mjera.

Drugi zaraženi je brat blizanac prvog zaraženog, a radi u HEP-u, i to u HEP Trgovini u Vukovarskoj ulici 37. U HEP-u, doznaje se, zatvorili su restoran tvrtke u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, gdje je uprava, te poduzimaju ostale potrebne korake. Oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim, kažu, zamoljeni su da ne dolaze na posao, a oni koji su došli prije te obavijesti, poslani su kućama. Pozvani su epidemiolozi u tvrtku. Jučer su napravili još jedan test na djevojci zaraženog, iako je prvi test bio negativan. Kako su naveli, ima neke simptome prehlade.

Dnevnik.ba