Article_Top_970x250

MT Abraham: Neumorno radimo na pokretanju proizvodnje u Aluminiju, sve činimo u skladu sa zakonom

gospodarstvo

MT Abraham: Neumorno radimo na pokretanju proizvodnje u Aluminiju, sve činimo u skladu sa zakonom

lip 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

MT Abraham grupa dala je portalu Dnevnik.ba izjavu za javnost u kojoj stoji kako je ova tvrtka predana ponovnom pokretanju proizvodnje u postrojenjima Aluminija d.d. Mostar koje je uzela u najam.

Od izraelske tvrtke smo zatražili izjavu nakon što je federalni ministar energetike Nermin Džindić jučer izjavio kako je ugovor o najmu dijela postrojenja Aluminija d.d. Mostar, koji je ispred MT Abraham grupe potpisao Aluminij Industries, ništavan od 8. lipnja.

Džindić je kazao kako su investitori imali rok od 60 da ispune obveze iz ugovora, a kako to nisu učinili, tvrdi ministar, ugovor o najmu je postao ništavan.

No, u samom ugovoru stoji kako je rok za ispunjenje obveza moguće produljiti na novih 60 dana. Dakle, pojednostavljeno rečeno, MT Abraham grupa ima ukupno 120 dana za izmirivanje preuzetih obveza.

„Aluminij Industries, njegov menadžment i međunarodni partneri ostaju u potpunosti predani uspješnoj provedbi projekta i nastavit ćemo neumorno raditi kako bismo ponovno pokrenuli proizvodnju i zaposlili radnike Aluminija. Svi procesi i naši dosadašnji koraci su poduzeti u skladu s obvezama koje smo preuzeli na sebe potpisivanjem ugovora o najmu postrojenja mostarskog Aluminija kao i sa zakonskim aktima BiH“, stoji u pisanoj izjavi MT Abraham grupe portalu Dnevnik.ba.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 djelatnika.

Spas za radna mjesta ponudio je izralesko-kineski konzorcij predvođen MT Abraham grupom. Naime, ova tvrtka je sklopila ugovor o najmu postrojenja Aluminija i ponudila spas za više stotina radnih mjesta.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

J. G. / Dnevnik.ba