Article_Top_970x250

Nagrada „Gordana Jelić“ za Volontera godine pripala Ljerki Bralo i Josipi Galić

Posthumno priznanje pok. Antoniju Zeljki

Nagrada „Gordana Jelić“ za Volontera godine pripala Ljerki Bralo i Josipi Galić

pro 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Zaklada fra Mladen Hrkač

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Zaklada fra Mladen Hrkać je proglasila dobitnike volonterske Nagrade Gordana Jelić 2019. godine onima koje su poput profesorice Jelić ostavile neizbrisiv trag ljubavi prema bližnjemu u zajednici u kojoj žive i djeluju, i šire. Volonterka godine u Bosni i Hercegovini je Ljerka Bralo iz Viteza, dok je volonterka godine u Republici Hrvatskoj Josipa Galić iz Zagreba. 

Ljerka Bralo,dugogodišnja članica, volonterka i neumorna pokretačica brojnih akcija Udruge građana Svjetlo iz Viteza, jedna je od onih osoba čiji životni put, obilježen teškim i bliskim gubicima, svakoga ostavi bez riječi. Ali u svemu tome ona izaziva iznimno poštovanje i divljenje, jer svoj dan počinje i završava s mišlju kako može pomoći i olakšati svom bližnjemu, ukazujući mu da je život itekako vrijedan borbe. U sklopu rada Udruge organizirala je brojne akcije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života svojih sugrađana na rubu materijalne egzistencije, te im na taj način nastoji vratiti vjeru u bolje sutra. Kolege i članovi je opisuju kao skromnu i samozatajnu, ali uvijek prvu kad je potrebno ideju provesti u djelo. Samo je tijekom ove godine provela stotine i stotine sati obilazeći obitelji slabog imovinskog stanja, obitelji oboljelih od zloćudnih bolesti, starijih i nemoćnih kako bi im, zajedno s drugim članovima, osigurala i omogućila dostojanstven život. Ljerka ima izraženu kreativno-umjetničku crtu pa je ona u sklopu Udruge zadužena za sve prigodne i tradicionalne radionice povodom uskršnjih i božićnih blagdana, na kojima se na taj način priskrbljuju sredstva za ona najpotrebitije članove društva. Kroz sve ove akcije i radionice, Ljerka svoju ljubav prema humanitarnom radu prenosi na mlađe kolege i članove čime stvara pozitivnu sliku o radu Udruge kao i članovima iste.

Po prvi put ove godine Zaklada fra Mladen Hrkać dodjeljuje nagradu Gordana Jelić u kategoriji Najbolji volonter/volonterka u 2019. godini na području Republike Hrvatske, a kao prva dobitnica će ostati zapisana Josipa Galić, odgajateljica u učeničkom domu Marija Jambrišak u Zagrebu.

Osoba iz čijeg osmijeha i vedrog duha snagu crpe oboljele osobe, beskućnici, nezbrinuta djeca, napuštena djeca, osobe u potrebi, od Zagreba do Afrike. Iza nje su na desetke humanitarnih akcija u kojima su sudjelovale stotine ljudi, a posebno ističemo akciju prikupljanja sredstava i proizvoda za nezbrinutu djecu u kući sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu i u Domu sv. Terezije u Zagrebu, koja trenutno organizira 8. po redu akciju prikupljanja sredstava za beskućnike u Zagrebu u suradnji s više pučkih kuhinja, te akciju prikupljanja sredstava i proizvoda za nezbrinutu djecu u Beninu i Keniji. U Africi je bila 5 puta, a za ozdravljenje svoje rodice dala je zavjet prijeći put sv. Jakova od 900 km. Aktivno sudjeluje u župi sv. Anđela u Savskom Gaju u Zagrebu, gdje pomaže u organizaciji brojnih akcija, te je uvijek na raspolaganju za pomoć učenicima srednjih škola oko učenja. Nemoguće je zamisliti događaj ili aktivnost humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ bez nje, bilo da je riječ o molitvenim druženjima s korisnicima, blagdanskim akcijama dijeljenja darova, obilasku korisnika u bolnici, organizaciji humanitarnih večera i koncerata ili pak animiranju potencijalnih volontera ili donatora. Kroz sve svoje volonterske aktivnosti te svakodnevni rad u učeničkom domu kontinuirano ulaže velike napore kako bi ukazala na ljepotu darivanja sebe za druge.

Odluku o dobitnicima ovog vrijednog priznanja je donijelo povjerenstvo od 5 članova, a oni su, redom: fra Vendelin Karačić - voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i predstavnik Hercegovačke franjevačke provincije, Radmila Gašpar – dugogodišnja ravnateljica Centra za socijalnu skrb Široki Brijeg, Tanja Babić - prošlogodišnja dobitnica nagrade Gordana Jelić za najboljeg volontera u BiH, Magdalena Mišković - tajnica Matice Hrvatske u Orašju te Ivan Soldo – upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać.

Povjerenstvo je u fokus stavilo osobe koje su graditelji humanog, solidarnog i naprednog društva, prenoseći dobro kroz materijalnu i psihosocijalnu podršku, darivanje, osvještavanje i edukaciju, te je osim Ljerke i Josipe prepoznalo još vrijednih kandidata sa zapaženim djelovanjem u društvu, a to su Monika Planinić iz Čitluka, Anđela Nogalo iz Širokog Brijega, Mirela Pandžić iz Zagreba, te Željko Miškulin iz Vukovara.

Od srca čestitamo volonterkama 2019. godine Ljerki Bralo i Josipi Galić, ali i svim drugim kandidatima i njihovima prijaviteljima, što svakodnevno potvrđuju da je čovjek čovjeku najbolji i najpotrebniji lijek.

Dodjela nagrade „Gordana Jelić“ za najbolje volontere u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 15.12.2019., na dan obilježavanja godišnjice smrti pokojne profesorice Gordane Jelić, u 17.00 sati u sjedištu Zaklade fra Mladen Hrkać u Širokom Brijegu, na adresi fra Didaka Buntića 56.

U sklopu dodjele, odlukom članova Zakladne uprave Zaklade fra Mladen Hrkać i Predsjedništva humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“, posthumno će se dodijeliti volontersko priznanje Gordana Jelić, pok. Antoniu Zeljki koji je tragično preminuo u srpnju ove godine u Širokom Brijegu. Bilo koja akcija ili događaj, on je dolazio prvi i odlazio zadnji. A sve to s osmijehom na licu. U svaki svoj korak i pokret je davao najbolje od sebe. I takav je bio u svakoj životnoj ulozi – kao prijatelj, suradnik, brat, suprug, sin, unuk…

Na svečanost dodjele su pozvani svi kandidati, njihovi prijavitelji te obitelj i prijatelji, kao i sve ostale zainteresirane osobe, priopćeno je iz Zaklade.

Dnevnik.ba