Article_Top_970x250

Najavljen prosvjed uoči Vučićevog dolaska u Tiranu: "Stiže nam ratni zločinac"

´persona non grata´

Najavljen prosvjed uoči Vučićevog dolaska u Tiranu: "Stiže nam ratni zločinac"

pro 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Facebook

Uočio današnjeg posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Tirani na događaj u sklopu inicijative Mali schengen najavljeni su prosvjedi u organizaciji Pokreta Samoodređenje (LVV) u Albaniji.

Jučer je u središtuTirane postavljan poster na kojem je preko fotografije Vučića ispisano "persona non grata" uz rečenicu "Ovdje dolazi ratni zločinac koji se predstavlja kao dobročinitelj“, javlja Prištinski Kallxo.

Poster je postavljen ispred hotela Rogner u Tirani, u kojem će se održati regionalni sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana.

Vijest o Vučićevom službenom posjetu Albaniji danima se nalazi u središtu pažnje medija u Prištini, jer brojni politički predstavnici, u prvom redu predstavnici LVV, negoduju zbog njegovog posjeta.

Haki Abazi, jedan od novijih članova LVV, oglasio se putem Facebooka, navodeći da Vučić ne zaslužuje posjetiti Albaniju zbog poricanja masakra na Kosovu.

"Negiranje masakra u Račku, poricanje sustavnog silovanja na Kosovu, podrška genocidu i rehabilitacija haških kriminalaca ne treba dobiti dobrodošlicu u Albaniji, posebno ne na račun Kosova i interesa Albanaca“, napisao je on na Facebooku.

U Tirani će se održati i treći po redu sastanak u sklopu inicijative mini-schengena, koja je također nepopularna na Kosovu.

Dnevnik.ba