Article_Top_970x250

Nakon incidenta: Liječnici s KCUS-a pismom obrazlažu zašto se nitko nije javio da liječi oboljelu djevojčicu

reakcije

Nakon incidenta: Liječnici s KCUS-a pismom obrazlažu zašto se nitko nije javio da liječi oboljelu djevojčicu

stu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Kolegij Discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio je otvoreno pismo javnosti u povodu niza informacija u medijima o slučaju djevojčice S.N. i napada njenog oca na direktora Discipline za zdravlje djeteta Prof.sci.med.dr. Ede Hasanbegovića.

Kako se navodi, djevojčica je prvi put hospitalizirana na Disciplini za zdravlje djeteta KCUS samo dva dana, u periodu od 01.10 – 03.10.2019. godine, kada su roditelji odveli djevojčicu na vlastiti zahtjev. Tokom ovog veoma kratkog boravka postavljena je sumnja na autoimuni hepatitis i predložena biopsija jetre. Biopsija jetre kod djece se uspješno obavlja na KCUS-a od 2006. godine i do sada je realizirano više od 50 biopsija jetre kod djece, bez komplikacija.

Ističu da su predloženu biopsiju roditelji djevojčice agresivno odbili, te su samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu, Turska.

U navedenoj bolnici je realizirana biopsija jetre, gdje je postavljena dijagnoza sumnje na autoimuni hepatitis, cirozu jetre koji su „moguće udruženi sa tuberkulozom jetre“. Tuberkuloza nije miokribiološki potvrđena, što su na Discilini za zdravlje djeteta konstatirali na osnovu priložene medicinske dokumentacije iz Turske.

Napominju da je samo jedan dio priložene medicinske dokumentacije preveden sa turskog na bosanski jezik i sudski ovjeren sa datumima 8. i 9. 11. 2019. godine.

Usprkos tome, liječnici u Turskoj su preporučili uvođenje veoma agresivne antituberkulozne terapije, koja je u Turskoj i započeta.

-Metabolizam tuberkulostatika se odvija preko jetre. Smatramo da nije etički, niti medicinski dijete liječiti tuberkulostaticima ukoliko nije sigurno da se radi o tuberkulozi jetre, tim prije što su ovi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamo li za ozbiljno bolesnu jetru sa dijagnozama autoimunog hepatitisa sa elementima ciroze jetre. Ni u jednom centru u svijetu terapija se ne provodi bez prethodne provjere i potvrde dijagnoze. Napominjemo da roditelji nisu dostavili preparat biopsije jetre, kako bi se dodatno konsultirao patolog KCUS. Sam opis patohistološkog preparata biopsije jetre govori u smislu širokog spektra bolesti jetre, među kojima je i TBC – navodi se u pismu.

Kažu da je istina da na KCUS-u nije bilo tolike količine tako jakih tuberkulostatika ali njih nabavlja FZZO a ne KCUS. KCUS nema zakonom popisano pravo da nabavi tuberkulostatike kao ni citostatike, što su potvrdili iz FZZO (potpisano od direktorice Vlatke Martinović).

-Ali, i da smo imali te lijekove smatramo da ih ne bi trebali aplicirati prije sigurne dijagnoze! Uvidom u povijest bolesti djeteta, zaključili smo da je obiteljska anamneza djeteta opterećena autoimunim bolestima. Kod djevojčice je postavljena sumnja na širok spektar autoimunih oboljenja, uz ranije potvrđeno autoimuno oboljenje štitne žlijezde. Nakon povratka djevojčice iz Turske održano je više multidisciplinarnih Konzilija liječnika vezano za nastavak liječenje djeteta. Stručni Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS je 11. studenog, nakon uvida u dostupnu i prevedenu medicinsku dokumentaciju iz Turske, je zaključio da je neophodna stručn a revizija dijagnoza, kako bi se primijenili odgovarajući protokoli liječenja sukladno sa dobijenim dijagnozama, a 12.studenog oko 11.00 sati, u Kabinetu Direktora discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, otac djevojčice Smajlović Denis je izvršio brutalan oružani napad na prof.dr.Edu Hasanbegovića, uz prijetnje, u prisustvu doc.dr.Danke Pokrajac, DMS Alme Hadžić, tehničkog sekretara Munibe Omerović i majke djeteta Amine Smajlović. Istina je, da zbog straha koji smo preživjeli, nitko od pedijatara se nije javio na upit prof.dr. Izetbegović „tko će preuzeti tretman nakon povratka djevojčice“. Ne zbog toga što ne želimo pomoći, nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem ne možemo donositi razumne i ispravne odluke. Također napominjemo da u KCUS imamo sve, od izuzetnih stručnjaka do svih materijalnih i tehničkih sredstava za brzo i uspješno dijagnosticiranje. Nikada nismo imali bolje uvjete za rad. Izbor roditelja, da na ovakav način postupe sa svojim djetetom, dovodi ih u situaciju da nanesu veliku štetu već lošem zdravlju djeteta. Nakon prijetnje ubojstvom profesoru i njegovoj cijeloj obitelji, roditelji 12. studenog odvode djevojčicu u Memorial hospital Turska, radi nastavka tretmana, ponovo samoinicijativno – stoji u pismu Kolegija Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a: Doc.sci.med.dr. Danka Pokrajac – šef Pedijatrijske klinike 1, Prim.mr.sci.med.dr Zijo Begić – šef Odjela 1, Prof.sci.med.dr. Sniježana Hasanbegović – Šef Odjela II, Mr.sci.med.dr. Melika Melunović – Šef Odjela III, Prof.sci.med.dr. Feriha Hadžagić-Ćatibušić – šef Pedijatrijske klinike 2, Dr.sci.med. Ismata Kalkan – šef Odjela 1, Doc.sci.med.dr. Verica Mišanović – šef Odjela II, Prof.sci.med.dr. Meliha Sakić – šef Odjela III, Doc.sci.med.dr. Sajra Užičanin – šef Odjela IV i direktor Discipline za zdravlje djeteta Prof.sci.med.dr. Edo Hasanbegović, prenosi FENA.

Dnevnik.ba