Article_Top_970x250

Nakon sastanka s Erdoganom: Senator Graham blokirao armensku rezoluciju

licemjerje

Nakon sastanka s Erdoganom: Senator Graham blokirao armensku rezoluciju

stu 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Američki Senat nije odobrio  rezoluciju koju je donio Zastupnički dom o turkom genocidu nad Armenima iz 1915.  godine nakon što ga je senator iz Južne Karoline Lindsey Graham blokirao poslije sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja dailysabah.com.

-Upravo sam se susreo s predsjednikom Erdoganom i predsjednikom Trumpom i razgovarali smo o problemima s kojima se suočavamo u Siriji nakon vojne intervencije Turske. Nadam se da će Turska i Armenija riješiti ovaj problem - rekao je na Senatu i dodao da je protiv rezolucije "ne zbog prošlosti, već zbog budućnosti".

Predsjednik Erdogan rekao je ranije u srijedu kako misli da američki Senat neće odobriti spornu rezoluciju.

-Vjerujem da će Senat postupiti razborito i neće ponoviti grešku koju je napravio Zastupnički dom - rekao je Erdogan na sastanku u američkom Diyanet centru u Marylandu, ponavljajući poziv povjesničarima, a ne političarima da istražuju ovo pitanje.

Turski dužnosnici oštro su osudili rezoluciju koju je američki Zastupnički dom usvojio o događajima iz 1915. godine, rekavši da će ona značajno narušiti bilateralne odnose dvije zemlje.

U listopadu je američki Zastupnički dom usvojio je rezoluciju 296 "Potvrđivanje američkog zapisa o armenskom genocidu" i prijedlog zakona kojim se uvode sankcije protiv  Turske zbog njenih operacija na sjeveroistoku Sirije, odnosno zbog progona Kurda.

Dnevnik.ba