Article_Top_970x250

"Ne držimo dokument u ladici, gram mulja nije odvezen na deponiju"

mostar

"Ne držimo dokument u ladici, gram mulja nije odvezen na deponiju"

srp 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara demantirala je za „Avaz“ navode koji su jučer izrečeni na press - konferenciji Mreže „Naše društvo“.

- Nije točno da smo dokument držali u ladici, naša obveza je bila da naručimo elaborat, kako to stoji u okolinskoj dozvoli, a koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i, točnije, bili smo obvezni imati Plan upravljanja, tretmana i odlaganja otpada s prečistača.

Kada smo ga dobili od Građevinskog fakulteta, uvidjeli smo da taj dokument ima određene nedostatke i da nisu obrađene sve frakcije, odnosno, proizvodi koji nastaju u procesu pročišćavanja otpadnih voda. Stoga, elaborat smo vratili na doradu Građevinskom fakultetu, nakon čega su oni uradili ispravke.

Taj dokument, kao Plan upravljanja, dobili smo dan prije godišnjeg odmora i odmah smo ga sutradan uputili Federalnom ministarstvu, s obzirom na to da, kako stoji u okolinskoj dozvoli, suglasnost na plan daje Federalno ministarstvo okoliša i turizma, prenosi Večernji.

U dopisu smo naveli da nam daju eventualne primjedbe i sugestije, jer su oni jedino mjerodavni da plan ocijene kako bi u konačnici dobili sugalsnost. I, to je taj postupak, pojasnila je Komadina.

Također, navela je da u Gradskoj upravi i dalje stoje iza tvrdnji o tome da „nijedan gram mulja nije odložen na deponij „Uborak“. Poručila je da će u Gradskoj upravi i dalje istrajati u tome da dokažu da su bili upravu, ali i da će zatražiti odgovornost svih onih osoba koje su rekle da se na deponij odložio mulj.

- S obzirom na to da smo imali situaciju koja je počela od aktivnosti Udruge „Futura“, odnosno Mreže „Naše društvo“, a potom građana Inicijative „Jer nas se tiče“ i nespretne izjave, da tako kažem, direktora JP „Deponija“, koji je rekao da se tu deponirao mulj, kao i federalne inspektorice koja se zatekla na deponiji u travnju, kad je dovezen otpad s prečistača, ponovit ću da se radilo o pijesku koji mora biti crne boje, s obzirom na sve primjese koje se nalaze u kanalizaciji, kazala je ona te dodala kako je činjenica da je, nakon te situacije, Federalna inspekcija zabranila odlaganje mulja.

Osvrnuvši se na informacije o tome da se mulj na pročistaču suši na zraku, Komadina je kazala da su, s obzirom na činjenicu da je mjesto za deponiranje mulja na postrojenju, koje je predviđeno prema okolinskoj dozvoli prepuno, posegnuli za traganjem rješenja u suradnji sa svim nadležnim instancama.

- Napravili smo idejno rješenje projekta solarnog sušenja mulja koji je svugdje dopušten, samo nije u Mostaru izgleda i, Federalno ministarstvo okoliša nam je izdalo, budući da imamo okolinsku dozvolu, dopunsko rješenje kojim se dozvoljavama takav način tretiranja mulja, rekla je Komadina.

Navela je i da sva postrojenja pročistača u BiH imaju problem odlaganja mulja, „ali da je samo Mostar u fokusu“.

Također, poručila je da će ubrzo biti poznati rezultati analize koju je naručila Vlada Federacije BiH i ne prejudicirajući što će taj dokument pokazati, je li otpad na pročistaču opasan ili nije, s tim izaći u javnost, piše Večernji.ba.

Dnevnik.ba