Article_Top_970x250

"Ne šeta mi se nigdje, ne idem na more u Hrvatsku niti planiram, a Hrvati kod nas mogu..."

vučićev odgovor milanoviću:

"Ne šeta mi se nigdje, ne idem na more u Hrvatsku niti planiram, a Hrvati kod nas mogu..."

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Uslijed krize u odnosima Hrvatske i Srbije zbog nedavnog incidenta na Bajakovu, ali i napada na Srbe kod Knina, Aleksandar Vučić poručio je da se uvijek zalaže za bolje odnose s Hrvatskom i da se oni u Srbiji mogu 'šetati' gdje god hoće.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je to rekao u Pragu komentirajući stav Zorana Milanovića iznesen u emisiji 'Nedjeljom u 20' da bi, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, odnose sa Srbijom sveo na minimum i da ne bi dopustio Vučiću da šeta Hrvatskom u ovakvim okolnostima.

- Ja se vrlo rijetko šetam bilo gdje, nisam ni atletičar, niti kao ministri Zoran Đorđević i Siniša Mali. Ne šeta mi se nigdje, ne idem na more u Hrvatsku, niti sam išao od raspada Jugoslavije, niti planiran ići, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira Milanovićevu izjavu.

- Uvijek sam želio bolju suradnju sa Hrvatskom i želim to i u budućnosti. Kod nas oni mogu šetati gdje god hoće. Nadam se da više vole šetnju od mene, poručio je predsjednik Srbije.

Istaknuo je da ne traži ni od koga da voli Srbiju i Srbe, niti da će nekoga za to moliti.

- Neću se ispričavati nekome samo zato što on ima politički nasušnu potrebu da mu se Srbi ispričavaju. Vrijeme kada su Srbi sebe dobrovoljno ponižavali i klečali i molili da dobiju lijepu riječ od nekoga od inozemnih predstavnika je prošlo. Mene zanimaju djela koja ostavljamo građanima Srbije, a sve druge ćemo poštivati jednako ili i više nego oni nas, istaknuo je Vučić.

Također, poručio je da nema ništa protiv Hrvata i da mogu raditi što hoće, ali da će politiku u Srbiji uvijek voditi građani Srbije, a ne netko sa strane.

Podsjetimo, jedanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je 7. rujna ući u Hrvatsku, no na Bajakovu su zaustavljeni od strane hrvatske policije. Srpska vojna delegacija nije bila najavljena, niti je ranije službeno zatražen njihov ulazak u Hrvatsku od strane Ministarstva obrane Srbije.

Inače, jučer je Ministarstvo vanjskih poslova RH pozvalo veleposlanicu Srbije u Zagrebu kako bi joj uručili prosvjednu notu, ali onu ju je odbila primiti, priopćili su iz MVEP-ia.

Hrvatska strana je pritom istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina - napisali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Dnevnik.ba