Article_Top_970x250

New York planira pomoću UV svjetla uništiti koronavirus

u javnom prijevozu

New York planira pomoću UV svjetla uništiti koronavirus

svibnja 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: 123rf

Agencija zadužena za javni prijevoz u New Yorku najavila je pilot-projekt koji će pomoću lampica s ultraljubičastim svjetlom pokušati uništiti koronavirus u autobusima i vlakovima.

Prometna uprava grada New Yorka (MTA) priopćila je jučer navečer da će testirati 150 mobilnih uređaja startapa PURO Lighting kako bi procijenila učinkovitost i isplativost UVC rasvjete, jedne od tri vrste svjetlosti UV spektra, piše CNN.

Prema navodima kompanije Puro, UVC eliminira covid-19 i izuzetno je efikasan pri uništavanju virusa i bakterija. PURO napominje da njihove lampe također imaju UVA i UVB svjetlo kako bi se postigla dezinfekcija pri punom spektru. Jedinica dezinficira i površinske i zračne patogene te uklanja do 99,9% virusa i bakterija, navodi PURO Lighting.

Prva i druga faza

U prvoj fazi svjetla će početkom idućeg tjedna biti postavljena u podzemnoj željeznici i autobusima. Ako rezultati budu dobri, MTA će u drugoj fazi UVC svjetla postaviti u vlakove željezničke pruge Long Island i Metro-sjever.

Svjetiljke će se paliti tijekom noćne obustave prometa ili u razdobljima kada ne radi prijevoz.  

"Ovo je prvi takav pilot-projekt prometnih agencija na svijetu i ponosni smo što smo dio tog projekta", rekao je Patrick Foye, čelnik MTA-a, i dodao kako su angažirali biofizičara Davida Brennera, direktora Centra za radiološka istraživanja na Sveučilištu Columbia, da ispita učinkovitost lampi.

Grad New York prvi je put od 6. svibnja u svojoj 115-godišnjoj povijesti rada podzemne željeznice obustavio promet tijekom noći kako bi provodio dezinfekciju vagona.

Dnevnik.ba