Article_Top_970x250

Nihad Rosić, izbjeglica iz Bosne, osuđen na 8 godina zatvora zbog financiranja ISIL-a

NEW YORK

Nihad Rosić, izbjeglica iz Bosne, osuđen na 8 godina zatvora zbog financiranja ISIL-a

srp 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Društvene mreže

32-godišnjeg Nihada Rosića, zvanog Yahya Abuayesha Mudzahid, iz Utice (New York) okružna tužiteljica Catherine D. Perry je osudila na 96 mjeseci zatvora “zbog urote protiv Sjedinjenih Država i pružanja materijalne potpore teroristima."

Prema sudskim dokumentima, Nihad Rosić, Armin Harčević, Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić Hodžić, Jasminka Ramić i Mediha Medy Salkičević zavjerili su se s drugima kako bi podržali aktivnosti Abdullaha Ramo Pazara i drugih, uključujući zavjeru za počinjenje izvan Sjedinjenih Država čina koji bi predstavljao kazneno djelo ubojstva ili osakaćivanja.

Rosić je pružio potporu i resurse Pazaru, znajući da će on i njegovi istomišljenici koristiti potporu i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Podrška Rosića sastojala se od novca koji su njegovi istomišljenici koristili za kupnju zaliha poput američkih vojnih uniformi, puški, bojnih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, streljiva  i drugih potrepština korisnih ISIL-ovcima koji su sudjelovali u borbama Sirije i drugdje.

Suoptužena Sedina Unkić Hodžić čeka na izricanje kazne; Armin Harčević osuđen je na 66 mjeseci zatvora; Ramiz Zijad Hodžić osuđen je na 96 mjeseci zatvora; Jasminka Ramić osuđena je na 36 mjeseci zatvora, a Mediha Medy Salkičević na 78 mjeseci zatvora.

Dnevnik.ba