Article_Top_970x250

Nije prihvaćen poziv NSRS-a u vezi međuentitetske linije

kolegij zastupničkog doma pfbih

Nije prihvaćen poziv NSRS-a u vezi međuentitetske linije

velj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH donio je zaključak da ne prihvaća poziv Narodne skupštine Republike Srpke za definiranje „granične linije“, jer u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Zbog toga je na današnjoj sjednici Kolegij predložio da Zastupnički dom na današnjoj sjednici usvoji šest zaključaka kojima bi pozvao sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti u BiH, te predstavnike međunarodne zajednice da reagiraju u odnosu na političke predstavnike koji donose odluke u suprotnosti s Ustavom i europskim standardima, prenosi Fena.

Predloženo je da se zaduži Vlada Federacije BiH da izvrši analizu propisa i zakona koji se odnose na državno zemljište u skladu s odlukama Ustavnog suda, te pozove Parlamentarna skupština BiH da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od strane nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.  

Podsjećamo, Narodna skupština RS zadužila je Vladu RS "da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definiranja granične linije među entitetima, i to u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

Na sjednici NSRS usvojeno je osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obvezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

O navedenim zaključcima Zastupnički dom treba se izjasniti u nastavku današnje sjednice, tijekom koje je održana sjednica Kolegija doma.

Dnevnik.ba