Article_Top_970x250

Nova serija saslušanja zbog „mostarskog mulja“

istraga se nastavlja

Nova serija saslušanja zbog „mostarskog mulja“

ruj 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ), kao ni u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP), kako saznaje Avaz, još nisu stavili točku na slučaj „mostarskog mulja“.

Štaviše, nakon kratkog zastoja, zbog godišnjih odmora, u obje institucije provode se brojne aktivnosti radi rasvjetljavanja ovog slučaja, koji je prije nekoliko mjeseci uzdrmao mostarsku javnost, a nakon što je mulj s pročistača otpadnih voda odložen na deponiju Uborak.

Neutralna analiza

U tom mulju, prema analizi Federalnog agropedološkog zavoda, pronađene su opasne, kancerogene supstance.

Iako je početkom kolovoza iz Federalne vlade iznesena informacija o tome da je analiza, koja je urađena u akreditiranom laboratoriju „Euroinspekt Croatiakontrola“ iz Hrvatske pokazala da je prisustvo piralena (PCB) daleko ispod dozvoljenih vrijednosti, iz FUZIP-a su za Avaz potvrdili da će biti urađena tzv. neutralna analiza, i to u Austriji.

No, u Županijskom tužiteljstvu, u kojem su formirali predmet u vezi s ovim slučajem, potvrđeno je da rezultati nove analize još nisu poznati.

U međuvremenu, u Tužiteljstvu HNŽ, rečeno je Avazu, čekaju zbirni izvještaj iz FUZIP-a, koji će sadržavati sve zapisnike i druge informacije koje su tijekom nadzora na deponiji, pročistaču otpadnih voda i drugim mjestima sačinili federalni inspektori.

Naložili istragu

- Od rujna počinjemo novu seriju saslušanja, od ponovnog saslušanja osoba protiv kojih smo naložili istragu do uposlenika Federalnog agropedološkog zavoda, „Vodovoda“, Gradske uprave, JP „Deponija“, JP „Parkovi“, u najkraćem svih onih koji su na bilo koji način bili involvirani u ovu priču - istaknuli su iz Tužiteljstva HNŽ.

U Tužiteljstvu su početkom srpnja naložili istragu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša. 

Kako se ranije pisalo, riječ je o visokopozicioniranim osobama, tri iz „Vodovoda“, poduzeća koje je do 1. lipnja upravljalo postrojenjem, i dvije iz Gradske uprave Mostara.

Dnevnik.ba

Tagovi: