Article_Top_970x250

Novalić i Radončić najavljuju kaznene prijave protiv Kriznog stožera HBŽ-a

sporna odluka

Novalić i Radončić najavljuju kaznene prijave protiv Kriznog stožera HBŽ-a

ožu 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Županijskog stožer civilne zaštite HBŽ donesene su četiri nove zapovijedi koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području ove županije. Među njima je i Odluka o zabrani ulaska državljanima BiH u ovu županiju.

U izjavi za N1 televiziju, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je da se u ovom slučaju radi o grubom kršenju Ustava Bosne i Hercegovine jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Granične policije BiH.

"Ova zapovijed je teško kazneno djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država će reagirati. Ja ću ove stvari nazvati stupidnošću jer pokušaj ove županije da zabrani kretanje državljanima BiH je pokušaj vraćanja na period iz rata što su davna prošla vremena. Radi se o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijima i nadležnostima. To nije moguće i ja ću već sutra, kao ministar sigurnosti, podnijeti kaznenu prijavu i očekujem promptno procesuiranje", rekao je Radončić za N1.

Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je naredbu Stožera civilne zaštite HBŽ o zabrani građanima BiH da ulaze ili prolaze kroz županiju kao napad na ustavni poredak i najavio je da će zatražiti reakciju tužiteljstva.

- Svjedoci smo da situacija izazvana koronavirusom stvara panična a ne racionalna rješenja.

Tako je i Stožer Civilne zaštite HBŽ donio tzv. naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Hercegbosansku županiju, što smatram napadom na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine.

Ujutro ću ovu tzv. naredbu proslijediti tužiteljstvu da je procesuira - poručio je Novalić, prenosi Fena.

Ministarstvo unutarnjih poslova HBŽ  zaduženo "da uspostavi punktove na svim ulazima" u ovu županiju.

Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24. 03. 2020. godine u 6,00 sati.

Dnevnik.ba

Tagovi: