Article_Top_970x250

Novalić: Krivci za nabavku respiratora trebaju biti kažnjeni, naziv "Srebrena malina" mi je zvučao egzotično

"bio u zabludi"

Novalić: Krivci za nabavku respiratora trebaju biti kažnjeni, naziv "Srebrena malina" mi je zvučao egzotično

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić večeras je na Dnevniku D Federalne televizije govorio o aferi "Respiratori". Između ostalog, on je ponovio da je odgovornost Vlade ograničena te da krivci za propuste u nabavci aparata trebaju biti identificirani i kažnjeni.

Novalić je kazao da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala dozvolu za nabavku medicinske opreme, bez ključnih detalja koje je trebala da odredi struka. Kako kaže, Vlada nije servisirala ponudu Srebrene maline, nego je ona samo proslijedila Zavodu za javno zdravstvo.

"Da je Srebrena malina dobila posao saznao iz medija. Na tim ponudama u Vladi, kad sam kratko pogledao, meni je zapelo za oko naziv 'Srebrena malina' - jako egzotičan naziv za nabavku respiratora. Kad sam vidio da su oni jedini ponudili nabavku tamo je bila fotografija dvostrukog respiratora za kliničku upotrebu i s tom percepcijom sam došao na aerodrom i rekao da su to dvostruki respiratori. To je bila moja zabluda", rekao je Novalić u Dnevniku D.

On je dodao da ne zna kada je i tko promijenio taj aparat za drugi koji je ima mnogo manje performanse za iste novce.

"E to nek se istraži i tko je kriv nek odgovara", kaže Novalić.

Također, Novalić je kazao da je uloga sada već bivšeg savjetnika Hasana Ganibegovića u vezi s nabavkom respiratora nikakva bez obzira na to što je on pod istragom.

Ganibegović je došao u fokus javnosti 10. svibnja kada je objavljena fotografija na kojoj se vidi da se na Ilidži sastao s odvjetnikom Fahrudina Solaka Kadrijom Kolićem i Fikretom Hodžićem, prenosi Klix.

Dnevnik.ba