Article_Top_970x250

Novalić zamijenio garanciju za respiratore HCVE003

afera respiratori

Novalić zamijenio garanciju za respiratore HCVE003

lip 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Tužiteljstvo BiH kroz materijalne dokaze i iskaze saslušanih svjedoka vjeruje da su osumnjičeni u aferi „Respiratori“ Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić unaprijed osmislili plan kako da uvezu 100 respiratora u BiH i da se, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, „njihov umišljaj direktno vezao za korist u što većem iznosu“.

Dva ugovora

Iako se svi brane sa slobode, Tužiteljstvo BiH je, kako saznaje Avaz, najavilo i provođenje financijske istrage prema osumnjičenima koja će imati za cilj utvrđivanje eventualne povezanosti novčanih tokova i način raspolaganja.

Prema dokazima Tužiteljstva BiH koji su u posjedu ''Avaza“, pribavljena dva ugovora o kupoprodaji s datumom od 3. travnja, a prema ponudi potpisani 2. travnja, u svim sadržajnim članovima su potpuno identični jedan s drugim, osim što nose različite oznake tipa respiratora kao predmeta ugovora.

 

Ranije je objavljeno da su ovi ugovori zamijenjeni i ubačeni u lažne poslovne isprave.

Iako se, prema opisanim karakteristikama iz ugovora, navodno radi o invazivnom HCVE003 i neinvazivnom ACM812A respiratoru, cijena od 10,5 milijuna KM jednako je iskazana u oba ugovora.

No, Tužiteljstvo je tijekom istrage došlo do informacije da su dvije pribavljene ponude došle 2. travnja, dan prije potpisivanja ugovora.

Istragom je utvrđeno da Solak nije mogao za jedan dan cijeniti povoljnost ponude u odnosu na sve druge koje su stigle u ovu federalnu instituciju.

Tužiteljstvo je, također, u protokolu FUCZ-a pronašlo ugovor potpisan između Hodžića i Solaka u iznosu od 10,5 milijuna KM, s naznakom ''respirator invazivni HCVE003'', što su potvrdili i svjedoci.

Ali u svojim iskazima Tužiteljstvu Solak i Hodžić su, na upit o pronalasku dva ugovora, kazali da je riječ o tehničkoj greški. Međutim, Tužitelstvo je utvrdilo da ova ponuda uopće nije bila protokolirana i da ju je u ured FUCZ-a donio službenik iz Ureda premijera Novalića, a ne sam Hodžić, kako je tvrdio.

Novi zahtjev

Osim toga, prema dokazima Tužiteljstva, osumnjičeni Novalić, kada je potpisan ugovor o nabavci respiratora ACM812A, odnosno 14. travnja, znači 11 dana kasnije, u svojstvu premijera, sačinio je, na zahtjev Hodžića, i proslijedio garanciju „Srebrene maline“ za ugovoreni posao u formi pisma podrške proizvođaču respiratora ACM812A.

Tužiteljstvo smatra da je Novalić zamijenio garanciju koju je prethodno u pismu podrške 2. travnja poslao dobavljaču za tip respiratora HCVE003 i zatim u Kinu poslao novo pismo od 14. travnja, za respiratore ACM812.

Šta su potvrdile poruke

Tužiteljstvo je, nakon oduzetih mobitela, u Viber grupi pronašlo komunikaciju za koju vjeruje da je kontakt Novalića, Hodžića i Solaka u prijenosu informacija bio od značaja za realizaciju plana i da je bio prioritetan.

To je potvrdila Viber komunikacija od 13. travnja, koju vode H. G., Solak i Novalić.

Također, Novalić je, kako stoji, dobivao sve informacije Hodžića od bliskih suradnika o realizaciji ovog posla s Kinezima i poslovanju firme BTL iz Podgorice.

Dnevnik.ba