Article_Top_970x250

Novi problemi za Izetbegovića? Radončić: "Želimo izaći iz Vlade FBiH..."

moguća koalicija sa SDP-om

Novi problemi za Izetbegovića? Radončić: "Želimo izaći iz Vlade FBiH..."

ruj 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je za N1 kako je ova stranka u “talačkoj situaciji” na razini Federacije Bosne i Hercegovine jer žele izaći iz Vlade, ali ne mogu. Za razini Kantona Sarajevo kazao je kako im “ne smeta da Vlada bude smijenjena” te da smatra će je biti mnogo lakše “srušiti nego napraviti novu”.

Radončić je rekao kako se u BiH “ništa ne može riješiti bez međunarodne zajednice”.

“Imate jednu impotentnu vlast u trokutu SNSD-SDA-HDZ koja nije bila u stanju da podijeli 500 ili više milijuna da bismo parirali koroni, a kamo li ozbiljnije stvari. Morat će se dogoditi neka medijacija inače ćemo imati blokadu”, rekao je Radončić komentirajući neuspjele pregovore Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Na pitanje jesu li bili SDA-ov satelit, rekao je kako je odlaskom iz Vijeća ministara pokazao da nisu.

“Napustio sam Vijeće ministara iz principijelnih razloga zbog lošeg odgovora na migrantsku krizu, suprotstavljanja akciji Tužiteljstva BiH da procesuira respiratorsku krađu, rekao sam da odnosi tri stranke u Vijeću ministara onemogućavaju normalan napredak – govori da nismo htjeli biti sateliti i izašli smo iz te priče principjelno”, rekao je Radončić.

Govoreći o učešću na razini FBiH, rekao je kako je “SBB u talačkoj krizi i situaciji jer imaju četiri ministra”.

“Želimo izaći iz Vlade FBiH. Ukoliko izvučemo naša dva ministra, koji su Srbi, svaka odluka koju donesu bila bi neustavna i moramo biti iz tog razloga tu. Bilo bi nam drago da što prije napustimo federalnu Vladu”, kazao je.

Govoreći o odnosu i sukobu s DF-om, rekao je kako su “probali implementirati dio izbornih rezultata odzodo, da neki kadrovi DF-a budu imenovani na pozicije tamo gdje može odlučiti SDA i SBB”.

“A onda smo imali dva ružna priopćenja DF-a da nisu u vlasti, a već je bio imenovan veliki broj njihovih kadrova. Što se nas tiče, naši kadrovi u Vladi FBiH neće glasati za kadrove DF-a, ako kažu javno da su opozicija, pa kada se implementiraju izborni rezultati na relaciji SDA-DF-HDZ, SBB-ov kadar će istog trenutka napusiti pozicije”, naglasio je.

Kada je riječ o razini Kantona Sarajevo, Radončić je rekao kako, od četvorke, ima dobru komunikaciju s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, te da im ne smeta da Vlada KS bude smijenjena.

“Mi se nećemo ponašati kao igrači koji skrivaju pečat. Mislim da je mnogo lakše srušiti tu vladu nego napraviti novu. Ne znam hoće li Čampara glasati za to, on traži isto što i SBB – dajte momci da vidimo Program. Sve su opcije otvorene”, rekao je Radončić dodavši kako “nema problem s Konakovićem, ni Izetbegovićem, već stanjem u društvu jer se nitko ne bavi ekonomijom, zapošljavanjem, migrantskom krizom itd”.

Istaknuo je da će sudjelovati u pravljenju nove vlade u KS bez SDA i DF ako se isto uradi i u TK i ZDK naglasivši kako su “pravi igrači SDP i SBB”, te nije negirao mogućnost eventualne kolacije ove dvije stranke za naredne Opće izbore.

“Mislim da je bitno da se ponudi nova politička opcija. Kada smo bili šestorka ponudili su nam marginalne pozicije. Kada smo vidjeli da stvari idu u pogrešnom smjeru mi smo rekli da nismo dio te priče”, rekao je.

S obzirom da je često kritizirao izbor njihovih kadrova, Radončić je upitan licemjeran jer je za poziciju ministrice rada i socijalne politike imenovao bivšu stjuardesu.

“Nisam licemjeran. To što je netko bivša stjuardesa je pogrešan pristup. Možda se u međuvremenu školovao, usavršio, gradio privatni biznis. Je li to djeca koja se bore sama za život, rade kao stjuradese, završe fakutete, nemaju šansi, nego imaju više šansi oni koje SDA ili druga stranka od 23. ili 24. godine dovede za direktora ili načelnika općine. Ne treba diskrimirati, treba dati ljudima šansu”, rekao je Radončić.

Na pitanje hoće li SBB ponovo sa SDA u koaliciju, kazao je kako su “probali mjenjati odnose izvan i unutar SDA, ali da se njihovi programi i viđenje političke situacije u BiH, regiji i svugdje, dramatično razlikuju, te da nema razloga da prave istu priču”.

Upitan zbog čega SBB ima kandidata za načelnika samo Općine Novi Grad Sarajevo u KS, Radončić je rekao kako se u to nije miješao i da je to odluka općinskih organa.

“Dobro je da imamo kandidatkinju koja može napraviti odličan rezultat i mislimo da može pobijediti. To je najmnogoljudnija općina u BiH i nema razloga netko tko ima ambiciju i podršku ne sudjelovati u utrci za načelnika”, zaključio je Radončić.

Dnevnik.ba