Article_Top_970x250

Obilježena obljetnica smrti prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mate Bobana

22. obljetnica smrti

Obilježena obljetnica smrti prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mate Bobana

srp 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/GrudeOnline

U Grudama je danas obilježena 22. obljetnica smrti mr. Mate Bobana, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatske Republike Herceg Bosne i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

U povodu 22. obljetnice smrti prvog predsjednika mr. Mate Bobana služena je sveta misa zadušnica u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići, a potom položeni vijenaci i upaljene svijeće na grobu prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i HDZ-a BiH.

Svetu misu zadušnicu za pokojnog Matu Bobana i sve poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Vinko Mikulić, prenosi Grude.online.

Obilježavanjem ove obljetnice još jedanput je pokazano kako Mate Boban i dalje živi u srcima svojih suboraca, sumještana i štovatelja Herceg Bosne, i sigurno će živjeti dok na ovim prostorima živi hrvatski narod.

Mate Boban je rođen u Sovićima  kod Gruda 12. veljače 1940. godine. Preminuo je u Mostaru 7. sprnja 1997. godine.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod predsjedavanjem mr. Mate Bobana i utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao izvršne političke i vojne organizacije kojoj je na čelu bio predsjednik Mate Boban kao vrhovni zapovjednik, donijele su potpunu geostratešku prevagu u Domovinskom ratu, što pokojnog predsjednika Matu Bobana svrstava u red onih hrvatskih velikana koji će trajno biti upisani u hrvatsku povijest.

Magistar, Mate Boban bit će upamćen i kao prvi predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne kao jedne od tri Republike u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba