Article_Top_970x250

Odbacili glasine: 'Kim Jong-un živ je i dobro'

nagađanja

Odbacili glasine: 'Kim Jong-un živ je i dobro'

tra 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters/Pixsell

Nagađanja o Kimovu zdravlju pojavila su se nakon što Kim prvi put nije prisustvovao obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, svog djeda Kim Il-sunga, 15. travnja. To je najvažniji datum na političkom kalendaru zemlje.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un "živ je i dobro", rekao je glavni savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, odbacivši glasine o Kimovu zdravstvenom stanju nakon što je izostao s obilježavanja važne godišnjice. 

Nagađanja o Kimovu zdravlju pojavila su se nakon što Kim prvi put jer nije prisustvovao obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, svog djeda Kim Il-sunga, 15. travnja. To je najvažniji datum na političkom kalendaru zemlje. 

"Stav naše vlade je čvrst", rekao je Moonov specijalni savjetnik za nacionalnu sigurnost Moon Chung-in, u intervjuu za CNN u nedjelju. "Kim Jong-un je živ i dobro." Savjetnik je rekao da se Kim nalazi u Wonsanu – resortu na istoku zemlje – od 13. travnja, dodavši: "Nikakva sumnjiva kretanja dosad nisu zabilježena."

Kim se nije pojavio u javnosti otkad je 11. travnja predsjedao sastankom politbiroa Radničke stranke, dok su sljedeći dan državni mediji izvijestili kako vrši pregled borbenih aviona protuzračne obrane.

Njegov izostanak potaknuo je seriju nepotvrđenih medijskih napisa o njegovu lošem zdravstvenom stanju, što su dužnosnici u Seulu prethodno odbacili. "Nemamo što potvrditi i nikakva posebna kretanja nisu zabilježena u Sjevernoj Koreji do sada", rečeno je u izvješću ureda predsjednika Južne Koreje prošli tjedan. 

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Yeon-chul u ponedjeljak je ponovio rečeno dodavši da je "pouzdani" zaključak izvučen iz "kompleksnog obavještajnog procesa prikupljanja i obrade podataka."

Komentari dolaze dvije godine nakon Kimova i Moonova samita u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok. Seul je ovu obljetnicu obilježio ceremonijom na najsjevernijoj željezničkoj postaji Južne Koreje kako bi iskazao predanost željezničkom projektu koji bi trebao povezati dvije zemlje. 

No veze dviju Koreja uvelike su zaleđene, dok su pregovori između Washingtona i Pjongjanga također na mrtvoj točki.

Daily NK, online medij koji vode sjevernokorejski prebjezi, izvijestio je da je Kim na liječenju nakon kardiovaskularne operacije na kojoj je bio ranije ovaj mjesec. Citirajući nepoznati izvor unutar zemlje, rečeno je da Kim, koji je u srednjim 30-im, trebao hitnu operaciju zbog kroničnog pušenja, debljine i osjećaja zamora. 

Nedugo kasnije, CNN je izvijestio da Washington nadgleda "obavještajne krugove" koji tvrde da je Kim u "velikoj opasnosti" nakon operacije, citirajući što je rekao anonimni američki dužnosnik.  Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je odbacio napise da je Kim bolestan, no odbio je potvrditi kad je zadnji put kontaktirao s njim. 

U ponedjeljak su službene sjevernokorejske novine Rodong Sinmun izvijestile su da je Kim poslao poruku zahvale radnicima na golemom turističkom projektu Wonsan Kalma. 

Bilo je to posljednje u seriji izvješća koja su se pojavila u Kimovo ime, iako nijedno nije imalo Kimovu sliku. Satelitske slike koje je pregledao američki istraživački centar 38North, prošli tjedan na stanici u Wonsanu pokazale su vlak koji najvjerojatnije pripada Kimu. Upozoreno je da prisutnost vlaka ne "upućuje ni na što u vezi s njegovim zdravljem", no "daje težinu" napisima da se Kim nalazi na istočnoj obali zemlje.

Andrej Lankov, direktor tvrtke Korea Risk, rekao je da bi svi napisi "trebali biti uzeti sa zrnom soli", no naglasio je da je Kimov nestanak neuobičajen.  "Iz nekog razloga on nije sposoban javno djelovati", rekao je Lankov agenciji AFP. I prethodna Kimova izbivanja iz javnosti poticala su nagađanja o njegovu zdravlju. Godine 2014. nestao je na šest tjedana prije nego što se pojavio sa štapom. Nekoliko dana kasnije južnokorejska obavještajna agencija rekla je da je bio na operaciji uklanjanja ciste s gležnja, prenosi Hina.

Dnevnik.ba