Article_Top_970x250

Oglasio se Novalić: Poručio je da kupujemo domaće, ni riječi o respiratorima

priopćenje premijera

Oglasio se Novalić: Poručio je da kupujemo domaće, ni riječi o respiratorima

lip 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Od danas, pa do 1. lipnja 2021. godine, primjenjuje se Odluka o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postotku od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz ureda predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića. Ni riječi, pak, nije rečeno o aferi respiratori.

Odluku je inicirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 29. svibnja ove godine.

Na ovaj način pomaže se domaćim kompanijama u dobivanju poslova u postupcima javnih nabava i, kako je to premijer Novalić kazao, potiče domaće gospodarstvo i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta, te osigurava spašavanje i održavanje gospodarstva u Bosni i Hercegovini.

Njome se, također, ublažavaju neželjene posljedice za domaće gospodarstvo i motiviraju domaći ponuđači da svoje robe, usluge i radove nude na tržištu, ohrabreni činjenicom da u ovim vremenima imaju povlašten status.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, ugovorno tijelo je obvezno umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabava tijekom narednih godinu dana.

Ovu značajnu mjeru za domaće gospodarstvo prethodno su usuglasili predsjedatelj Vijeća ministara BiH, premijer Federacije BiH i predsjednik Vlade Republike Srpske.

Odluka je donesena iako je Agencija za javne nabave BiH ranije imala stav da „nema osnove za postupanje po podnesenoj inicijativi“, priopćeno je iz Ureda premijera Federacije BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: