Article_Top_970x250

Olimpijske igre kreću 23. srpnja 2021. godine?

tvrde japanci

Olimpijske igre kreću 23. srpnja 2021. godine?

ožu 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije COVID-19 bolesti, na otprilike godinu dana, što je prva promjena rasporeda još od Drugog svjetskog rata.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su prošloga tjedna odgođene do sljedeće godine, trebale bi biti otvorene 23. srpnja, a zatvorene 8. kolovoza 2021., objavila je japanska nacionalna televizija NHK pozivajući se na neimenovani izvor.

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije COVID-19 bolesti, na otprilike godinu dana, čime je Tokio postao prvi grad u 124-godišnjoj povijesti modernih olimpijskih igara, u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kad su OI morale biti otkazane.

Japan je uložio u pripremu Igara 12 milijardi američkih dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju, jer će i rashodi biti manji. Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da Vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećim u povijesti.

- Ako su rashodi prebačeni na sljedeću godinu, to znači da ćemo imati na raspolaganju taj novac ove godine. To ćemo uzeti u obzir - rekao je Nishimura za NHK televiziju.

Ranije se pričalo o odgađanju Igara za proljeće zbog SP-a u vodenim sportovima i SP-a u atletici, no to bi bilo problematično zbog najvažnijeg momčadskog natjecanja na Olimpijskim igrama - košarke. Teško je za očekivati da bi Euroliga i NBA liga puštale najbolje igrače da usred sezone otiđu na OI, prenosi Hina.

Dnevnik.ba