Article_Top_970x250

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura s bankomata

crna gora

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura s bankomata

svibnja 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Avaz.ba

Nakon što su se povezali na računalni sustav bankomata, zadali su mu naredbu da isplati sav novac.

Apelacijski sud Crne Gore produžio je pritvor ukrajinskom državljaninu I. Y. (39), optuženom da je s dvojicom sudionika iz nekoliko bankomata ukrao više od 135.000 eura. Pritvor mu je produžen nakon što je protiv njega i optuženih Č. V. i B. A. podignuta optužnica kojom se terete da su počinili produženo kazneno djelo računalna prijevara, prenose Vijesti.me. 

Prema navodima optužnice, lemilicom su izrezali dio iznad displaya, potom otopili plastični dio bankomata i kroz napravljeni otvor došli do računalnog sustava. Nakon što su se povezali na računalni sustav bankomata, zadali su mu naredbu da isplati sav novac.

U rješenju o produženju pritvora piše da je okrivljeni I. Y. osnovano sumnjiv da je izvršio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret. Odnosno, da je u listopadu 2019. u Podgorici, Tivtu i Budvi, sa Č. V. i B. A., unio računalni podatak i time utjecao na rezultate elektronske obrade, prijenos podataka i funkcioniranje računalnog sustava filijale banke, u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura. 

Ukrajinski državljanin I.Y. i Č.V. optuženi su da su 5. listopada prošle godine, oko 23 sata u Podgorici, otopili plastični dio bankomata banke i, nakon što su se povezali na računalni sustav, bankomatu zadali naredbu da isplati sav novac - isplaćeno im je 63.670 eura.

Isto su učinili i 20. listopada u Tivtu i Budvi.  Te noći oko 3 sata su iz bankomata NLB banke u Tivtu, na isti način, ukrali 43.200 eura, a sat kasnije iz bankomata iste banke u Budvi 30.000 eura. 

Optuženi ukrajinski državljanin tijekom obrane nije negirao da su on, Č. V. i B. A. počinili kazneno djelo na način kako je to predstavljeno optužnicom, ali tvrdi da je njegova uloga bila da vozi i vodi računa da nitko ne naiđe.

Dnevnik.ba