Article_Top_970x250

Otvorena istraga protiv Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e i drugih

tužiteljstvo bih

Otvorena istraga protiv Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e i drugih

ruj 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je Naredbu o provođenju istrage protiv načelnika Kriminalističko – istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e, Vahidina Šahinpašića i drugih, zbog osnova sumnje, da su zajedno, međusobno i po prethodnom dogovoru, u kazneno – pravnim radnjama, tako izraženim, ostvarili i počinili obilježja više koruptivnih kaznenih djela, piše Dnevno.ba.

Vahidin Šahinpašić i dr., istragom Državnog tužiteljstava BiH, broj: T20 0 KTK 0015919 18, osumnjičeni su, da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249. KZ BiH u vezi sa kaznenim djelom Pripremanje kaznenog djela iz člana 248. KZ BiH, Neovlašteno prisluškivanje i zvučno ii optičko snimanje i člana 147a. KZ BiH,  Odavanje tajnih podataka iz člana 164. KZ BiH, Krivotvorenje službene isprave iz člana 226. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, Napad na službenu osobu obavljanju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca kaznenih djela iz člana 241b. KZ BiH, Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Protupravno lišenje slobode iz člana 147. stav 1. i 2. KZ BiH, Poticanje na kazneno djelo iz člana 30. stav 3. u vezi sa stavom u vezi sa stavom 2. KZ BiH, Mučenje u obavljanju službe i drugo neljudsko ili ponižavajuće postupanje,  i drugo, a sve u vezi sa članovima 29. KZ BiH, da su sudjelovanjem u izvršenju kaznenog djela ili poduzimajući što drugo čime su na odlučujući način doprinijeli u učinjenu kaznenig djela, zajednički i učinili kazneno djelo, i članom 35. KZ BiH, umišljaj.

Kako saznaje ovaj portal, pored osumnjičenog Vahidina Šahinpašića, pod istragom je i tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Nevena Aličehajić, zastupnik u Parlamentu BiH Dragan Mektić, Perica Stanić, bivši direktor SIPA-e, Dalida Burzić, nekadašnja Glavna tužiteljica KS, danas sutkinja Suda BiH.

Dnevnik.ba