Article_Top_970x250

Ovo je 10 kompanija u BiH s najvećim brojem zaposlenih

prevladavaju državne tvrtke

Ovo je 10 kompanija u BiH s najvećim brojem zaposlenih

ruj 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U Bosni i Hercegovini zaposleno je oko 530. 000 osoba, a prema podacima za 2018. godinu deset kompanija i javnih ustanova s najvećim brojem zaposlenika u ovoj državi zapošljavaju ukupno 36. 909 građana.

Tako se navodi u podacima koje su prikupili Financijsko informatička agencija Federacije Bosne i Hercegovine (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka, piše hercegovina.info.

Od deset kompanija i ustanova koje ćemo spomenuti, samo dvije su privatne, dvije su zapravo klinički centri, a ostale su ili javna poduzeća ili proizvodne državne kompanije.

Ako je suditi prema navedenim izvorima, kompanija s najvećim brojem zaposlenika u Bosni i Hercegovini tijekom 2018. godine je tuzlanski Bingo sa 6.845 građana koji plaću primaju od ovog trgovačkog giganta.

Na drugom mjestu je entitetsko javno poduzeće "Šume Republike Srpske" sa 4.958 zaposlenih, a na trećoj poziciji je također jedno javno poduzeće - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, sa 4.462 registriranih zaposlenika tijekom 2018. godine.

BH Telecom zauzima četvrto mjesto po broju zaposlenih, pa se ta brojka za ovo veliko javno poduzeće zaustavila na 3.303, dok je peto mjesto s nešto manjim brojem - 3.283 - zauzeo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Još jedna državna tvrtka nalazi se na šestom mjestu, sa 3.139 zaposlenih, a riječ je o Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

Tek druga privatna kompanija nalazi se na sedmom mjestu, riječ je FIS-u iz Viteza u kojem je zaposleno 3.015 ljudi.

Još jedan klinički centar je na osmom mjestu. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci zapošljava 2.769 osoba. Deveta najmnogoljudnija kompanija je Rudnik mrkog uglja Banovići sa 2.673 zaposlenih, a na posljednjem mjestu je još jedno javno poduzeće - Željeznice Republike Srpske sa 2.462 zaposlene osobe.

Dnevnik.ba