Article_Top_970x250

Pandemija koronavirusa ugrozila školovanje više od milijardu učenika

Guterres

Pandemija koronavirusa ugrozila školovanje više od milijardu učenika

kol 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Čelnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u utorak da je pandemija koronavirusa izazvala najveći prekid obrazovanja u povijesti, uz zatvaranja škola u više od 160 zemalja od sredine srpnja koja su pogodila više od milijardu učenika.

Osim toga, Guterres je kazao da je najmanje 40 milijuna djece širom svijeta propustilo obrazovanje „u njihovoj kritičnoj predškolskoj godini“.

Kao rezultat toga, on je upozorio da se svijet suočava s „generacijskom katastrofom koja bi mogla uništiti neizrecivi ljudski potencijal, potkopati desetljeća napretka i ojačati ionako utvrđenu nejednakost“.

-  U odlučujućem smo momentu za djecu i mlade u svijetu. Odluke koje vlade i naši partneri sada donesu imat će trajni uticaj na stotine milijuna mladih ljudi i na perspektive razvoja u desetljećima koje dolaze - izjavio je Guterres u video poruci u političkom brifingu na 26 stranica.

Guterres je pozvao na ponovno otvaranje škola kada se lokalne transmisije virusa jednom stave pod kontrolu, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba